Párizs királynője

 

Nem olvastam még olyan sok életrajzi művet eddigi életem során, de azt kell mondjam, hogy egyre inkább megkedvelem ezt a műfajt. Hyeonseo Lee-től A lány hét névvel szerettette meg velem ezt a stílust, majd Anne Frank naplója ráébresztett arra, hogy mennyi értéket képviselnek az ilyen történetek. Ezek után nem volt kérdés, hogy elolvasom a 21. Század Kiadó frissen megjelent történelmi könyvét, ami Coco Chanel-ről szól.

Pamela Binnings Ewen regénye örökké úgy fog az emlékezetemben élni, mint a könyv, ami ráébresztett arra, hogy a 21. Század Kiadó logója nem is egy elefánt. Igazi heuréka-pillanatot éltem át, miközben a borítóban gyönyörködtem, és megláttam, hogy az embléma valójában egy 21-es szám. Belegondolva, mi köze is lenne egy elefántnak a kiadóhoz?? Ettől függetlenül nem tudom egyszerűen a számot látni a logóban, szóval nekem örökké az elefántos kiadó marad. :D

Ez csak egy zárójeles megjegyzés, ami annyira lesokkolt, hogy tényleg muszáj volt beleírnom a bejegyzésbe, de most már koncentráljunk a lényegre! 

Coco Chanel egy igazán rejtélyes személyisége a 20. századi történelemnek. Az évek során számtalan pletyka tárgyát képezte a nő, aki meghódította a divat világát az általa tervezett ruhakölteményekkel, kalapokkal és parfümjeivel. De mégis mik igazak a szóbeszédekből? Tényleg kémkedett a második világháború alatt? Üzlettársa ellopta tőle a leghíresebb parfümjének receptjét? Hogyan lett az árva kislányból „Párizs királynője”? Ez a regény valamennyi titokról lerántja a leplet.


A második világháború eleji Franciaországba csöppenünk, a cselekmény nagy része pedig Párizsban játszódik, ami Coco Chanel otthona. Itt található üzlete, valamint a Ritz szállodában lévő lakosztálya. Minden ebbe a városba köti őt. Számára Párizs egyenlő a felemelkedéssel, a fényűzéssel és a hírnévvel. Coco nem hiszi, hogy a háború bármiféle befolyással lehet életére, legnagyobb problémája az üzlettársával való vetélkedése, ami miatt veszélybe kerül a megélhetése. A világszerte ismert No 5 parfüm gyártásának jogaiért folyó harc kellős közepén azonban a németek megszállják Franciaországot. Elkezdődik a nácik uralma, akik hozzálátnak a zsidó állampolgárok összeszámlálásához, elfoglalják a közösségi épületek, többek között azt a hotelt, ahol Coco életvitelszerűen él. Így kerül közvetlen kapcsolatba az idegen katonákkal, tábornokokkal, egyéb tisztségviselőkkel, ami megpecsételi sorsát. Hogyan képes a háború kellős közepén egy nő egyedül túlélni, miközben meg kell védenie a jogosan elfoglalt üzleti pozícióját? Chanel nem mindennapi személyiség, akiről apró termete és finom női természete miatt senki nem feltételezné, hogy kegyetlen üzletember, számító politikus és szerető asszony egyszemélyben.

Arra számítottam, hogy ez a könyv arról fog szólni, hogy hogyan vált ikonná Coco Chanel. Természetesen tekintélyes mennyiségű oldalt szentel előmenetelének leírására az írónő, habár a hírnév előtti éveinek szerelmi vívódásaira fókuszál, ami miatt nagyon erős a romantikus mellékszál jelenléte. A múltbeli eseményeket rendszeresen összekapcsolja a jelennel, ezáltal bemutatja, hogy hogyan vált ilyen emberré főszereplőnk, ahelyett, hogy a karrierjére, szakértelmére koncentrálna. Arra ott a Wikipédia. Minket a jellemének formálódása, személyisége és belső fejlődése érdekel. Pamela Binnings Ewen pont ezt igyekszik feltárni az olvasó előtt, pár sort idézve tőle:

„Coco Chanelről tudni lehetett, hogy antiszemita, és ellentmondásos, titokzatos nő, az érzelmi rétegeit pont olyan nehéz megkülönböztetni, mint parfümjei összetevőit. (…) Nehéz megmondani, hogy mi a legfontosabb része Coco élettörténetének, az eseményeknek, amelyek formálták őt. De az én megérzésem az, hogy a legfontosabb motívumok nem a nehéz gyerekkora (…) eseményeiből következnek (…), hanem inkább az életéért folytatott kemény küzdelmekből (…)”

Chanelnek nem hullott az ölébe a hírnév. Kőkeményen kellett dolgoznia, hogy munkássága az egész bolygón ismertté tegye. Coco a mai modern feminizmus 20. század közepi képviselőjének is tekinthető, amit ez a regény is alátámaszt, de ezt maga Chanel szavai bizonyítják:

„Senkitől sem fogok függni, csakis magamtól. A biztonságot csakis a munkám, a tehetségem és az alkotásaim révén fogom megteremteni.”

De nem volt elég megszerezni az elismerést, meg is kellett tartania azt. Ez talán jobban feladta a leckét, legalábbis e könyv alapján, aminek ráadásul a háborús nehézségek sem kedveztek. Cseppet sem elhanyagolható a cselekmény szempontjából a második világháború, hiszen Coco a kelleténél jobban bevonódott a politikai csatározásba. Erről nem is árulok el többet, de annyit még hozzátennék, hogy világos indítékai és személyes érdeke vezettek odáig, hogy nem pusztán elszenvedője, hanem szereplője lett a háborúnak. Persze, ettől függetlenül még érdekes erkölcsi dilemmákat vetnek fel tettei, s jogos a kérdés, hogy hol van a határ saját magunk védelme és az önzés között.

A februári hónapom hatalmas kedvencévé vált ez a kötet, hálás vagyok, hogy a polcomon tudhatom. Mindenkinek ajánlom, aki kedveli a történelmi és az önéletrajzi könyveket, ami meg van fűszerezve egy kis romantikával. Elsőrangú dráma és megannyi izgalom vár rátok, ha kézbe veszitek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló