Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

     

    A Kolibri kiadónak köszönhetően eljutott hozzám az egyre több könyvmoly szívet meghódító  kislányok kézikönyve gyilkossághoz című regény. Alig vártam, hogy magam is kiderítsem, mitől vált ilyen népszerűvé, nagy elvárásokkal vetettem bele magam az olvasásba. Lássuk, nekem hogy tetszett e roppant figyelemfelkeltő című történet!

    “Ha túl mélyre ásol, vigyázz, mert lehet, hogy szembe kell nézned a legsötétebb árnyakkal.

    Pippa tanárai és diáktársai intéseit figyelmen kívül hagyva vág bele iskolai projektjébe, melynek témájául egy megosztó és roppant megrázó rejtélyt választ. Andie Bell öt évvel ezelőtt eltűnt, a megölésével gyanúsított fiú pedig öngyilkosságot követett el. Az ügy megrázta Little Kilton lakóit, voltak, aki egészen biztosak voltak Sal Singh bűnösségében, mások tanácstalanul tárták szét karjukat az eseten merengve. Pip nem gondolja, hogy Sal követte el e rémes tettet, de mivel Andie holtteste nem került elő, a bizonyítékok java része pedig a fiatal srácot igencsak rossz fényben tüntette fel, a nyomozást lezárták. Főszereplőnknek célja, hogy igazságot szolgáltasson, lerántsa a leplet a város titkairól. Nem biztos, hogy ugyanilyen lendülettel fogna hozzá a projektjéhez, ha tudná, mennyi áldozattal jár majd és mekkora veszélybe sodorja vele szeretteit. Vajon sikerül sértetlenül kiverekednie magát a titkok útvesztőjéből?

Nem semmi alapsztori. Minden adott egy remek krimihez, a kérdés már csak az, hogy Holly Black tudott-e élni a remek ötlettel? Örömmel jelentem be, hogy igen, a megvalósítás hibátlan, az eredménye pedig egy Agatha Christie-hez méltó alkotás!


Beszéljünk egy kicsit a karakterekről. Pip egyedisége nagyon sokat hozzátett a könyvhöz. Furcsa, kissé nehezen érthető humora, buzgósága és szorgalma egyszerre teszi imádnivalóvá és idegesítővé :D. Ez így leírva szokatlanul hangzik, mégis ki akarna idegesítő főszereplőjű könyvet olvasni? Az első 20-30 oldal alatt sokszor megfogalmazódott bennem ez a kérdés, de Pip bája és hatalmas szíve elfeledtette velem bohóságát és szeleburdiságát. Idő közben rájöttem arra is, hogy nagyon hasonlít az én személyiségemhez, egészséges mértékű stréberségem, tudásvágyam és makacsságom miatt mintha saját magamról olvastam volna - igen, még az idegesítő jelző is passzol rám XD.

“Pedig Pip sok mindent tudott. Tudta, hogy a hosszú szavaktól való félelmet tudományosan hippopotomonsztroszeszquipedaliofóbiának hívják, hogy a gyerekek térdkalács nélkül születnek, szóról szóra fújta a legjobb Platón- és Cato-idézeteket, és tudta, hogy több mint négyezer fajta krumpli létezik.”

“Nagyon felpörögtem. Hajnali kettő van, és már egy fel Tobleronét megettem. Talán ezért.”

Ennél a két idézetnél jobban le sem tudnám írni, hogyan is kell elképzelni a főszereplőt…
A többi karakter kevésbé hangsúlyos, egyértelműen Pipé a rivaldafény, viszont a szövevényes bűntény miatt rengeteg szereplőt vonultat fel a szerző, akik valamilyen formában mind hatással vannak a nyomozás menetére. És pont ettől válik látszólag megfejthetetlenné a történet. (De komolyan, Holly Jackson mégis hogy nem kavarodott bele az írásba??)
Egy krimi akkor jó, ha egyik pillanatban maximálisan biztos vagy a megfejtésben, majd két mondattal később annyira összezavarodsz, hogy a saját nevedre sem emlékszel 100%-osan. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz pontosan ilyen élményt nyújt. Csavaros történetvezetés, izgalmas detektívmunka, okos cselekmény… mi kell még?
A Kolibri kiadásában megjelent kötet ráadásul teli van az olvasást színessé tevő elemekkel. Kiragadott e-mail beszélgetések, párbeszédes interjú szövegek, SMS beszélgetések és még sorolhatnám. Ilyen apróságokkal is játékosabbá lehet tenni egy könyvet, ami fokozza az élvezhetőségét.


Egy szó, mint száz… remek olvasmányt tudhatok magam mögött. A krimi kedvelőinek biztosan tetszeni fog, ha fordulatos és egyben szórakoztató könyvre vágysz, nem fog csalódást okozni! Remélem, sikerült kedvet csinálnom, jó olvasást mindenkinek!

Ez a cikk a Prológus borongós november projektjére készült. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló