A tökéletes trükk – The prestige

A tökéletes trükk – The prestige



A film 2006-ban került a mozivásznakra, és hatalmas sikereket aratott. Nem véletlen, hiszen Christopher Nolan rendezte, ráadásul olyan színészóriások játszanak benne, mint Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson és Michael Caine (akit egyébként már láthattunk hasonló témájú filmekben). De mitől is olyan remek ez a film?
A történet főszereplői – Alfred Borden (Christian Bale) és Robert Angier (Hugh Jackman) – bűvészek. Egy váratlan és tragikus esemény következtében, amiért Angier Bordent okolja, riválisokká válnak. A két vetélytárs egymás akadályozásával akar előbbre jutni a szakmában, motivációjuk az egymás iránti gyűlöletből ered. Mindketten a legjobbak akarnak lenni. Folyamatosan új trükkökkel állnak elő, de a siker önmagában már nem elég.
Nagyon tetszik a sztori felépítése, ugyanis a cselekmény vázát egy bűvésztrükk elemire bontja: az ígéretre (előkészület, bevezetés), a fordulatra (maga a mutatvány) és a jutalomra (a végkifejlet).
Keretes a szerkezete, mert a film nagy része visszaemlékezés, mely során magyarázatot kapunk bizonyos kérdésekre, például arra, hogy hogyan került Borden börtönbe Angier meggyilkolásáért. Miközben a filmet néztem, végig ez a kérdés lebegett a szemem előtt, és volt egy kis feszültségkeltő hatása is, amely a végkifejlet felé haladva fokozódott. A rendező remekül játszott az idősíkokkal, mindig visszautalgatott a jelenre, a visszaemlékezésen belül is voltak visszautaló képkockák. Ezzel azt érte el, hogy a történetnek egyszerre mindig csak egy apró része tisztult ki. A cselekményszálak a csattanóban érkeztek össze, amely egy hatalmas fordulat volt, és végül minden világossá vált.
Nagyon tetszett, hogy rengeteg kérdés felmerült bennem nézés közben, amiken még napokon keresztül gondolkodhattam. Nyomot hagyott bennem a történet, és úgy érzem tanultam is általa valamit az emberi természetről.
Igazán látványos film, tele jobbnál jobb bűvésztrükkökkel. A karakterek eszméletlenül egyediek, a film csodásan érzékelteti a bennük lezajló lélektani folyamatokat. A színészi játék pedig elsőosztályú, a filmsztárok hozták a formájukat. Mindenképpen nézzétek meg ezt a filmet, az egyik kedvencem lett. Minél többet jár rajta az eszem, annál jobban megszeretem, remélem nektek is tetszeni fog!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló