Suzanne Collins: Éhezők Viadala - trilógia


Suzanne Collins: Éhezők Viadala - trilógia

“Eltökélt vagyok, bosszút akarok állni érte, azt akarom, hogy ne felejtsék el őt, ezt pedig csak úgy tudom elérni, ha megnyerem a Viadalt, és ezáltal én magam válok feledhetetlenné.” 🖤❤💙
Az első könyv 2008-ban keletkezett, a további két kötetet 2009-ben (Futótűz), 2010-ben (A kiválasztott) írta meg Suzanne Collins. A trilógia azóta az egyik legolvasottabb könyvek közé sorolható, az írónőt pedig egy csapásra bestseller szerzővé tette. Filmes adaptációja is hozzájárult a hírnévhez, világszerte ismertté tette a sorozatot.
Katniss Everdeen a főszereplő, aki egy eltorzult társadalom elszegényedett rétegében él. Panem országa 12 körzetre van osztva, melyeket rettegésben és szegénységben tart a Kapitólium, ahol a gazdagok élnek, köztük a Panem zsarnok uralkodója. Katniss otthona a tizenkettedik körzet, ahol minden nap meg kell küzdeni a túlélésért, élelemért.
A helyzetet tovább fokozza, hogy a Kapitólium minden évben megrendezi az Éhezők Viadalát, hogy elvegye a polgárok kedvét a lázadástól. A viadal alkalmával minden körzetből kiválasztanak két gyermeket, egy fiút és egy lányt. Így a véletlenszerűen kisorsolt huszonnégy versenyzőnek életre-halálra kell megküzdeniük egymással egy arénában, míg végül csak egy győztes marad. Ezúttal azonban rossz párost haragít magára az uralkodó. De vajon sikerül elhozni a békét Panem országába?
Kezdetét veszi egy határtalan izgalmakkal teli történet, melyben küzdeniük kell a végsőkig, hogy megrendítsék vezetőiket, elnyomóikat. Szövetségeseikkel harcolnak az igazságért, szabadságért és szeretteikért. Fontos eszméket közvetít a barátságról, szerelemről, családról. Katniss kitartásáról, küzdőszelleméről pedig mindenki példát vehet.
Suzanne Collins eszméletlen író, aki bámulatos pontossággal elevenítette meg a csatajelenteket és az arénában töltött időt. Katniss karaktere telitalálat, mind a személyisége, mind a háttértörténete megszerettette velem. A történetvezetés kiváló, fordulatokkal teli. A világ, amelyet az írónő felépített, rendkívül hiteles, az elnyomás, zsarnokság szimbóluma. A felkelők, és maga Katniss pedig a fény a sötétségben, az igazság megtestesítője.
Ennek a trilógiának köszönhetem az olvasás iránti szenvedélyemet, ezért nagyon sokat jelent nekem. Mindenképpen olvassátok el, egyszerűen nem lehet letenni, minden mozzanatát élveztem. Ha van kedvetek, nézzétek meg a filmet (Jennifer Lawrence főszereplésében) is, bár bizton állíthatom, hogy a könyv sokkal többet nyújt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló