10 ok, hogy miért olvasd el a Chaos Walking sorozatot


10 ok, hogy miért olvasd el a Chaos Walking sorozatot
Patrick Ness trilógiáját egy barátnőm ajánlotta nekem, és már az első rész elolvasása után az egyik kedvencemmé vált. Ebben e bejegyzésben tehát felsorolom azt a 10 okot, amiért megéri elolvasni a sorozatot.💛




          1. Változatosság💯
Mindenki megtalálhatja benne az érdeklődési körének megfelelő elemet. A történet alapvetően a jövőben játszódik, egy másik bolygón, így érzékelhetőek benne a sci-fi vonásai. Az alaphelyzet, miszerint a férfiak hallják egymás gondolatát, a fantasy kategóriához viszi közel a történetet, nem is beszélve a furcsa lényekről. Az új bolygón uralkodó viszonyok disztópiás hangulatot kölcsönöznek a trilógiának. A gyakori harcjelenetek akciódússá teszik a könyveket. Ráadásul kifejezetten fontos szerepet tölt be a szerelmi szál is, így a romantika sem szorul háttérbe. Ebben a sorozatban van minden.

          2. Izgalom🔥
Számomra hatalmas élmény volt olvasni a sorozatot, hiszen az események tele voltak feszültséggel, ami miatt egyszerűen képtelen voltam letenni a könyveket.

          3. Hitelesség📌
Az író úgy érzékeltette az olvasóval, hogy ez teljesen más világ, más társadalmi berendezkedéssel és szokásokkal, hogy változtatott kissé a szóhasználaton. Különös szószerkezeteket használt, amik bár elsőre nagyon idegennek tűntek, csak fokozták a hitelességet.

          4. Kidolgozottság☝
Ez az előző pontban említett hitelességhez is kapcsolódik. Az író alaposan kidolgozta ezt az új világot, annak történelmét és a benépesítés előzményeit, így mindezt a későbbiekben is fel tudta használni. Akadt azonban pár olyan dolog, amiket nem tisztázott a szerző, habár ezeknek történeti szempontból nem is volt jelentőségük (pl.: fizetőeszköz)

          5. Nyelvezet📚
Szintén kapcsolódik a 3. ponthoz, és itt azt is ki kell emelnem, hogy a mai fiatalság nyelvén szólal meg az író. A fogalmazásmódja is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire élveztem az elolvasását. Ennek különösen a párbeszédek esetében volt nagy szerepe, hiszen a fiatal szereplőket ezzel hozzám hasonlónak éreztem, ami miatt közelebb is kerültek hozzám.

          6. Történetvezetés⌛
Gördülékenység. A történetvezetést legjobban ezzel a szóval tudnám jellemezni. Pont annyi ideig tartott a késleltetés és a feszültség fokozása, ameddig kellett.

          7. Fordulatosság💫
Bővelkedik a nem várt fordulatokban, amely szintén a feszültségkeltés egyik alapeszköze, ami természetesen az izgalom fokozásához is hozzájárul.

          8. Morális kérdések❔
Főszereplőink többször kerülnek olyan helyzetekbe, ami a mi ítélőképességünket is próbára teszi. A karakterek tanácstalanságával így mi is azonosulni tudunk. A helyzetek súlyosságát fokozza az is, hogy olyan társadalmi kérdéseket vet fel, amelyek valamilyen formában jelenkorunkra is ráhúzhatók.

          9. Karakterek👫
Talán az egyik legfontosabb szempont, amikor egy könyvet elemzünk. Annyira a szívemhez nőttek a szereplők, hogy nehéz volt elszakadni tőlük, amikor a harmadik könyv végére értem. A két fő karakter, Todd és Viola, kimagaslóan erős párost alkotnak. Nem csoda, hogy a történet során az ő kapcsolatuk központi szerepet tölt be, és sokszor befolyásolja döntéseiket. Mellettük nagyon fontosak a mellékszereplők is, egyáltalán nincsenek elnyomva, mindenkinek annyi szerep jut, amit a karaktere megkövetel.

         10. Ötlet🙆
Én a barátnőm ajánlása mellett, azért vettem meg a trilógiát, mert hihetetlenül megfogott a fülszövege. Az alaphelyzet eszméletlenül eredeti. Eleinte tartottam attól, hogy ezzel a kiváló ötlettel nem fog tudni mit kezdeni az író, de végül csak még többet hozott ki belőle.


Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a Chaos Walkinggal kapcsolatban. 2020-ben jelenik meg a mozikban a filmes adaptációja, melyben Tom Holland  és Daisy Ridley fogják játszani Todd és Viola szerepét.👄


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló