Könyvkategóriák, műfajok


Könyvkategóriák, műfajok
Amikor olvasásról és könyvekről beszélünk, muszáj megemlítenünk a könyv műfaját, illetve kategóriáját, különösen akkor, ha ajánlót írunk. Gyakran nehézséget okoz a kategória megjelölése, mert ezeket sokszor kombinálják az írók. Ebben a bejegyzésben végig vesszük a kedvenc könyves műfajaimat, illetve kategóriáimat.

Műfajok
Én elsősorban regényeket szoktam olvasni, melyekben sok szereplőt vonultat fel az író, több cselekményszálat olvashatunk, több helyszínen játszódik, illetve hosszabb terjedelmű. Én azért kedvelem a regényeket, mert hosszúsága miatt több időt tölthetek a karakterekkel, az adott világban és a különböző helyzetekben, ezáltal maradandóbb élményt okoz.
Gyakran olvasok novellákat, amik kisebb terjedelműek, csupán pár oldalasak, kevés szereplővel játszódik, egy vagy két helyszínen, általában csattanóval zárul. A novella egy nehéz műfaj, olykor bonyolult az értelmezése, mert elvontabb témáról szól, éppen ezért megírni is nehéz egy novellát. Mai napig a kedvencem Örkény István, és az ő egyperces novellái.
Számomra egy másik meghatározó műfaj a vers. Rövid, tömör gondolatok fogalmazódnak meg egy versben, mégis legalább annyi mondanivalót foglal magába, akár egy regény vagy egy novella.

Kategóriák
(ebben a szakaszban regénytípusokról lesz szó, tartalmuk szerint megkülönböztetve)

          1. Romantikus 💗
Az ilyen típusú történetek a szerelmi szál köré csoportosulnak. Nagy népszerűségét annak köszönheti, hogy egy olyan alapvető emberi érzést dolgoz fel, mint a szeretet, szerelem. Mégis nehéz a romantikus írók dolga, hiszen már megannyi szerelmi sztori született a történelemben, hogy egyáltalán nem egyszerű újat alkotni a témában (klisé mentesség, újszerű alaphelyzet stb.) Mostanában egyre népszerűbbek lesznek a young/new adult könyvek a romantikus típuson belül, ami nem véletlen. Kötetlen a stílusa, szókimondóbb és bátrabb a kifejezésmódja. a Könyvmolyképző kiadó ad ki remek ilyen regényeket.
Kedvenc romantikus könyveim:
·       Colleen Hoover: Hopeless, It end with us
·       Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
·       Nicola Yoon: Minden minden


          2. Sci-fi (Science Fiction) 🚀
Az ilyen típusú könyvek középpontjában a technológia áll, illetve annak kapcsolata az emberekkel, hatása a társadalomra és életünkre. Gyakran játszódik az űrben, a jövőben, utópisztikus világokban. Egy író számára tökéletes lehetőséget nyújt ez a műfaj, hogy kritikát fogalmazzon meg a jelenkorról, viszont ezt nem árt óvatosan tenni. Elég sok kutatómunkát igényel, viszont nagy szabadságot ad az, hogy kitaláció – ahogy a kategória nevében is benne van.
Kedvenc sci-fi könyveim:
·       Pierce Brown: Vörös lázadás sorozat
·       Mur Lafferty: Hat ébredés
·       Orson Scott Card: Végjáték


          3.Fantasy ✨
Ez a könyvtípus az, amelyik a leginkább elrugaszkodik a valóságtól. Misztikus, egzotikus tájakon játszódik, varázslatos képességekkel bíró szereplőkkel. Ha szépen felépített a fantasy könyv világa, teljesen el lehet veszni benne, talán ezért is szeretik olyan sokan. Viszont ebbe könnyen bele lehet bukni, hiszen muszáj, hogy a történetben felépített világ hiteles legyen, vagy tisztázni kell az emberi világban elfoglalt helyét.
Kedvenc fantasy könyveim:
·       J. K. Rowling: Harry Potter sorozat
·       Sara Raasch: Hó, mint hamu sorozat


          4. Krimi🔍
Én személy szerint nagy rajongója vagyok a kriminek. Általában a történet egy bűneset köré épül, ami lehet gyilkosság, rablás stb. Olykor hátborzongató, erőszakos cselekményszálakkal, ami főleg a skandináv krimikre jellemző. Én jobban szeretem a lágyabb krimiket, amik inkább a detektívregényekhez közelítenek. A feszültség mindvégig tapintható ezeknél a történeteknél, legtöbbször számos csavar bonyolítja a szálakat és csattanóval zárul.
Kedvenc krimi könyveim:
·       Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expressen, Az ABC-gyilkosságok
·       Dan Brown: A Da Vinci-kód


          5. Thriller, Horror🔪
Ezek elég közel állnak a krimihez, viszont nem egy bűnügy felgöngyölítése áll a középpontban, hanem annak a megtörténése és előzményei. Egy írónak, aki horrort vagy thrillert ír, az egyik legfontosabb feladata, hogy félelmet keltsen és fent tartsa a feszültséget, mert ez teszi igazán nyomaszóvá a történetet.
Kedvenc thriller, horror könyveim:
·       Stephen King: Állattemető (és egyéb könyvei)


Ezeket gyűjtöttem össze, én általában ezek közül szoktam válogatni, bár nem egyszerű egy-egy könyvet konkrét típushoz sorolni, mert gyakoriak a keveredések. Mindenesetre remélem, tudtam segíteni a könyvválasztásban, és átfogóbb képet tudtam nyújtani az egyes kategóriákról. 😘😇

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló