Van, ami örök – A Jóbarátok-generáció

A világ egyik legnépszerűbb sorozata, a Jóbarátok (eredeti címén Friends) 1994-ben jelent meg az amerikai tv képernyőkön. A szit-kom elképesztő gyorsasággal lopta be magát a nézők szívébe, sikere pedig napjainkig töretlen. Na de hogy lehetséges, hogy ekkora, folyamatosan bővülő rajongótáborra tett szert a híres sorozat?

Saul Austerlitz 2020-ban megjelent könyve erre ad választ. A Jóbarátok-generáció betekintést nyújt a színfalak mögé, megismerhetjük a sorozat történetét, a színészek casting-ját. Számomra a legérdekesebb az írók munkája és az epizódok forgatásának folyamata volt, amiről számos vicces sztorit olvashatunk a könyvben.


Én pár évvel ezelőtt néztem meg az első évad első részét, és azonnal tudtam, hogy engem is magával fog ragadni. Ez a bejegyzés egyben könyv- és sorozatajánló, a könyvet ugyanis csak úgy érdemes elolvasni, hogy előtte megnézitek a sorozatot is, mert tele van spoillerrel, amik könnyen tönkretehetik az élményt.

Beszéljünk egy kicsit magáról a Jóbarátokról!

Az alaptörténet végtelenül egyszerű, de szerintem a nagyszerűsége is ebben rejlik. Hat barát életének közepébe csöppenünk bele, akik idejük nagy részét egymás lakásában és kedvenc kávézójukban, a Central Perk-ben töltik. A társaság tagjai között nagyon erős a kapocs, elválaszthatatlanok, folyamatosan ugratják egymást, sokszor úgy viselkednek, mint a nagy gyerekek. Bár elsőre elég komolytalannak tűnik az egész, ahogy haladunk előre az évadokban sokkal mélyebben megismerjük a karakterek személyiségét, akik az évek során komoly fejlődésen mennek keresztül: a bolondos fiatalság helyét idővel átveszi a felelősséggel járó felnőtt attitűd. Habár minden epizód egy-egy kisebb mozzanatot jelenít meg a szereplők életéből, a sorozat valójában egy összefüggő történet, amely több részen átívelő eseményekből, szerelmi kapcsolatokból áll. Utóbbi nagyon meghatározza a Jóbarátok cselekményét, a szexualitás és a párkapcsolat témája mind a poénokban, mind a szereplők életében állandóan megjelenik, az van a középpontban. De valljuk be őszintén, az emberek hétköznapjait átitatja a szerelem és a kapcsolatok, ezért minden néző tud azonosulni a karakterekkel. Nem csoda, hogy ilyen sokan elkezdtek kötődni a sorozathoz, a bevonódás magas foka pedig azt az érzést kelti bennünk, hogy mi is a baráti kör részévé válunk.

A szereposztás egyszerűen zseniális. A Jóbarátok-generáció részletesen beszámol a szereplőválogatásról - minden viszontagságával együtt -, aminek sikere elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ilyen átütő legyen. Rachelt Jennifer Anniston, Monicát Courteney Cox, Phoebet Lisa Kudrow játssza, Joey, Ross és Chandler szerepében pedig Matt LeBlanc, David Schwimmer és Matthew Perry alakít. A könyvből többek között az is kiderül, hogy Ross szerepére kifejezetten David Schwimmert szánták, valamint Courteney Cox eredetileg Rachel szerepét kapta, azonban annyira megtetszett neki Monica, hogy arra kérte a producereket, hogy hagy formálhassa meg őt. A színészek között is szoros baráti kapcsolat alakult ki, ettől ment olyan jól a közös munka, és ennek köszönhető, hogy a karakterek egymás iránti szeretete ekként jelent meg a képernyőn. A hat állandó szereplőn kívül még sok más vendégszereplő jelent meg a sorozatban, számos híresség kapott kisebb-nagyobb szerepeket.


A producerek - Kevin S. BrightMarta KauffmanDavid Crane – kemény munkával érték el azt, hogy ilyen sokáig eljutottak. Egyáltalán nem indult döccenésmentesen a Jóbarátok, le kellett küzdeniük jó pár akadályt, de ennek az lett az eredménye, hogy örök értéket teremtettek. Bár nézettség szempontjából magasan megelőzött minden más sorozatot, csak 2002-ben kapta meg a legjobb sorozatért járó Emmy-díjat, mely címet akkora már igazán kiérdemelte.

10 évad leforgatása után zárták le a történetet, ami összesen 236 epizódot jelent. Egy évtized feszített munkájának a gyümölcse a Jóbarátok, amely magával ragadó humorával, izgalmas történetével és szeretethető karaktereivel hódította meg az egész világot, és engem is.

Hatalmas élmény volt elolvasni Saul Austerlitz könyvét, amely rengeteg vicces mozzanatot mesél el a forgatásokról, egy-egy epizód megszületéséről. Nagyra értékelem a mögötte rejlő kutatómunkát és alaposságot, amely nélkül nem lehetett volna ilyen precízen megírni ezt a könyvet. A sorozat szerelmeseinek csak ajánlani tudom, nagyon fogjátok élvezni a sok plusz információt, amit megtudhattok belőle. Akiket pedig még nem ért utol a Jóbarátok-láz, adjatok egy esélyt a sorozatnak, mert a szit-komok közül szerintem ez az egyik legjobb. 💕

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló