Te is olvass sorozatokat!

Egy olyan témával készültem ma nektek, ami régóta foglalkoztat engem. Többször is belefutottam már abba a kérdésbe, hogy inkább sorozatokat vagy egyrészes könyveket olvasok szívesebben. Miért jók a többkötetes történetek, vagy éppen mi a hátrányuk? Tartsatok velem, és talán a cikk végére ti is meg tudjátok majd válaszolni a fenti kérdést.

Sokan mondták már, hogy nem szeretnek annyira hosszú sorozatokba belekezdeni, mert nincs elég türelmük hozzá, elvesztik érdeklődésüket, illetve megunják az egészet. Ennek szerintem az lehet az oka, hogy még nem olvastak igazán jó sorozatot! Azok a történetek, amik akár 6-7 részből állnak, elsőre valóban ijesztőnek tűnhetnek, viszont ahelyett, hogy némi félelemmel és fenntartásokkal viszonyulunk hozzájuk, próbáljuk átélni azt az izgalmat, amit az okoz, hogy valami különleges részévé válhatunk.

Miért éri meg sorozatokat olvasni?

Általában a többrészes történetek világa, a szereplők háttértörténete jobban össze van rakva és szerteágazóbb, mint egy egyszerűbb 400 oldalas regény. Persze ez nem azt jelenti, hogy az egyrészes könyvek nem kidolgozottak, pusztán annyit, hogy nagyobb teret kap az írói fantázia, a szövevényesebb cselekmény, több nézőpontot ismerhetünk meg. A legkézenfekvőbb példa erre George R.R. Martin népszerű sorozata, a Trónok harca, ami híres bonyolult történetvezetéséről, a rengeteg karakteréről és az egybemosódó szálakról. Vagy jusson eszünkbe a Harry Potter, aminek J.K. Rowling eszméletlen részletességgel építette fel a világát, és ehhez elengedhetetlen volt, hogy hét kötetre bontsa a történetet.



Saját tapasztalatom, hogy a sorozatok karakterei sokkal jobban a szívemhez nőnek. Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című nagyszerű sorozatának két központi alakja, Mili és Ambrózy Richárd, hatalmas kedvenceimmé váltak. A sorozatok szereplőivel több időt töltünk, nagyobb esélyünk van arra, hogy minél jobban megismerhessük őket, ezért kialakul egyfajta kötődés, ami hihetetlen jó élmény.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a rengeteg kötet miatt elhalványul a történet az emlékezetünkben, próbáljunk meg felidézni pár maradandó olvasási emléket. Szinte biztosan van közöttük sorozat, vagy akár csak azok jutottak eszünkben. Nekem mindenképp. A top 3 kedvenc történetem Suzanne Collinstól az Éhezők viadala, Pierce Browntól a Vörös lázadás sorozat és Böszörményi Gyulától a korábban már említett Ambrózy báró esetei, bár a harmadik helyet megosztva nyerte el ez a sorozat és Patrick Nesstől a Chaos Walking. Ezek, mind sorozatok, kettő közülük trilógia. Bennem sokkal mélyebb nyomot hagynak a nagyobb lélegzetvételű történetek, hiszen olvasás közben az érzésem támad, hogy én is a részesévé válok azáltal, hogy átadom magam a könyvnek.



Az előbb felsorolt előnyök mind nagyon különlegessé teszik a sorozatolvasást, mert tényleg kialakul egyfajta szövetség az íróval és karakterekkel, ami miatt a sajátunkénak érezhetjük, amit olvasunk.

Persze, megvannak a maga hátrányai is. Be kell látnunk, hogy tényleg nagyon időigényes elolvasni egy hosszú sorozatot, például Sarah J. Maas Üvegtrónját, és hónapokon keresztül ugyanabban a történetben élni egyhangúvá teheti az egészet. Éppen ezért azt javaslom mindenkinek, hogy tartson szüneteket minden második vagy harmadik könyv után, és olvasson a sorozat műfajától eltérő könyvet. Így egészen biztosan nem fogjátok megunni, és még talán azt is megtapasztaljátok, hogy alig várjátok, hogy visszatérhessetek a sorozathoz.

Sorozatot írni kemény feladat, és sajnos előfordul, hogy olyanba fogunk bele, ami nem olyan, mint amilyenre számítottunk. Velem is megtörtént már, hogy olyat olvastam, ami nem annyira illett az én stílusomhoz, vagy nem tetszett az írói hangnem és elbeszélésmód. Ilyenkor a legjobb döntés befejezni az olvasást, mert ha úgy állunk egy-egy részhez, hogy legyen már vége, és haladjunk a következőre, mert akkor közelebb kerülünk a befejezéshez, az egyértelmű jele annak, hogy nem illeszkedik hozzánk a sorozat.


Egy jó tanáccsal zárnám ezt a gondolatmenetet: Ne féljetek sorozatokat olvasni! Bátran kezdjetek bele, és kutassatok, próbálkozzatok meg minél többel, mert tényleg eszméletlenül jó érzés elmerülni egy több kötetes történetben, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia legalább egyszer az életben. Remélem, mindannyian találtok ilyen olvasmányt, ötletekért, ajánlókért forduljatok hozzám nyugodtan, illetve böngésszétek korábbi írásaimat, amikben rengeteg sorozat felbukkan.

Tipp: Amikor nem könyvtárból kölcsönzök, hanem megvásárolom a könyveket, és szeretnék elkezdeni egy sorozatot, akkor mindig csak az első részt veszem meg először. Ha az tetszik, megrendelem a folytatásokat is, viszont egy hétkötetes sorozatot, de még egy trilógiát sem veszek meg soha egyben, így csökkentem a kidobott pénz kockázatát.

https://prologus.wordpress.com/



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló