Olvassunk együtt Musso-t!

 


Az utóbbi egy évben ismerkedtem meg Musso könyveivel, amik határozottan függőséket okoznak! Egyre többször látom bookstagramon is a regényeiről készült képeket, azt veszem észre, hogy az író sokakat meghódított stílusával és történeteivel. Ha tudni szeretnétek, mitől olyan jó Mussot olvasni, olvassátok el ezt a cikket, amiben az általam eddig olvasott könyveit is bemutatom.

A francia származású szerző az egész világon ismertté vált, miután 2004-ben megjelent első könyve, az És azután… Azóta is töretlenül ír, sosem fogy ki az ötletekből. A krimi műfajának mestere. Az orránál fogva vezeti az olvasót, legtöbbször teljesen tévútra térítve gondolatainkat, hogy aztán a végkifejlettel elállítsa a lélegzetünket. Ezt az élményt Agatha Christie regények olvasásakor tapasztaltam, és bár a két szerző stílusa merőben különbözik – ami azért nem túl meglepő, tekintve, hogy Musso kortárs író, akinek történetei is a jelenben játszódnak -, mégis felfedeztem ezt a hasonlóságot kettejük között. Ha már a nyelvezetről van szó, akkor muszáj megemlítenem, hogy a fiatalos stílus és megfogalmazás teszi igazán élvezhetővé az írásait, ezért is ajánlom olyanoknak, akik még csak most ismerkednek a könyvek világával, vagy azt tervezik, hogy elkezdenek rendszeresen olvasni. Ez garantáltan kedvcsináló, az összes regénye képes megszerettetni az olvasást. Ezt az alapján írom, hogy egy-egy Musso könyv után csak még lelkesebben keresem a következő olvasmányomat, amire már nem pusztán könyvként, hanem élményként tekintek.

A műveinek a szerkezete is figyelemre méltó. Gyakran vált nézőpontot, sokszor egy fejezeten belül többször, de ezt mindig egyértelműen teszi, nem lehet belezavarodni a cselekménybe ebből kifolyólag. Sokszor játszik az idősávokkal is azáltal, hogy felelevenít régmúlt eseményeket, amik a történet szempontjából nagy jelentőséggel bírnak, így fokozatosan tárja fel előttünk a titkokat, rejtélyeket. Kiemelnék még egy egészen apróságot, ami valamiért nagyon kedvessé tette számomra ezeket a könyveket. Minden fejezetet egy idézettel kezd, ami valahogy kapcsolódik a történtekhez, és ez a kiegészítés megdobja a minőségét regényeinek, arról nem is beszélve, hogy élvezetes elmés és frappáns idézetekre bukkanni.

Szerintem elengedhetetlen, hogy egy krimi alaposan kigondolt legyen, mert ezek a történetek akkor okoznak maradandó élményt és válnak emlékezetessé, ha csattanóval zárulnak. Ehhez viszont az kell, hogy jó előre tervezze meg az író, hogy fog haladni a cselekmény, hogyan tudja egyes elemekkel megtéveszteni az olvasót, anélkül, hogy a félrevezetés egyértelmű legyen. Ez nem kis munka, nagy képzelőerőt és ravaszságot igényel. Nem lehet összecsapott krimit írni. Mussoban azt szeretem, hogy látszik a könyveibe fektetett munka és az odaadás. A történeteiben semmi sem történik véletlenül, előbb-utóbb minden értelmet nyer. Eddig egyszer sem sikerült kitalálnom, hogyan végződik egy regénye, mert a többszörös fordulatok miatt én már semmilyen teóriámban nem tudtam hinni.

Miután számtalanszor kellemes olvasási élményben volt részem egy-egy Musso-kötetnek hála, elhatároztam, hogy elolvasom az összes eddig magyarul megjelent könyvét. Azt kell mondjam, egész jól haladok ebben a kis kihívásban, eddig öt könyvét sikerült beszereznem.

Central Park

Ez volt az első olvasmányom, a vásárlást nem előzte meg tervezgetés, puszta véletlenségből botlottam bele egy könyvesboltban, ahol egy leárazás alkalmából gyorsan lecsaptam rá. Ekkor lettem hivatalos rajongója az írónak. A történet érdekfeszítően indul: két ismeretlen egymáshoz bilincselve ébred a Central Park egyik padján, ám egyikük sem tudja, hogyan jutottak oda. Kapcsolatuk nehézkesen alakul, nem találják a közös hangot, ám kénytelen összedolgozni, hogy kiderítsék, mi történt velük.

Az éjszaka és a lányka

Ebben a könyvében többet alkalmazta a múltba tekintés eszközét. A regény egy iskola területén játszódik, ahol főszereplőnk régi barátaival találkozva felidézi egykori 19 éves önmagukat és a titkot, amely összeköti a három ismerőst. Egyikőjük sem akarja, hogy évekkel ezelőtti tettük napvilágra kerüljön, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy az a sorsfordító éjszaka feledésbe merüljön.

Az írók titkos élete

Úgy gondolom, hogy ez a könyv mutatja meg a legtöbbet Musso személyiségéből. Szorosan összefonódik az írói hivatás rejtelmeivel, megismerhetjük annak szépségeit és a kevésbé idilli jellemzőit is. A történet középpontjában egy író áll, aki hiába örvendett nagy népszerűségnek, kiábrándult az irodalom világából, és egy távoli, eldugott szigetre menekült, hogy kiszakadjon korábbi életéből. De minden megváltozik, amikor egy fiatal nő és egy kíváncsi férfi a szigetre érkezik. Mindketten nyomozásba kezdenek, hogy fényt derítsenek az író életének homályos részleteire, miközben minden titokra fény derül.

Egy párizsi apartman

Központi eleme a művészet, azon belül is a festészet, hiszen két főszereplőnk egy népszerű festő ügyében indít nyomozást, akinek életét egy szörnyű tragédia tette tönkre. Bár a művész már nem él, karaktereink elhatározzák, hogy igazságot szolgáltatnak, és ekkor veszi kezdetét közös nyomozásuk, mely során önmagukat is jobban megismerhetik.

Holnap

És elérkeztünk a legutóbbi olvasmányomhoz, ehhez a nagyszerű regényhez, amit ünnepélyesen a kedvencemmé avattam. Az alaptörténet lényege, hogy két ismeretlen egymásra talál az interneten, és elkezdenek levelezni, megismerni egymást. Mindkettejüknek nehéz hónapok állnak a hátuk mögött, amin muszáj túllendülniük, így egymásban keresnek vigaszt, kapcsolatuk pedig egészen jól alakul egészen az első találkozóig. Ekkor minden félresiklik, és meghökkentő titokra derül fény. Konkrétan a 100. oldalon következett be ez a sorsfordító esemény, amit olvasva hangosan felkiáltottam, hogy miiii?! Szerintem minden olvasónak ismerős ez az élmény (ami király), és ebben a könyvben nem ez volt az egyetlen jelenet, ami ezt a reakciót váltotta ki belőlem.

A Kedvenc idézetemet is kiemelném ebből a könyvből, mert annyira megfogott, mint könyvmolyt:

„A külsejéért szeretni valakit, ez olyan, mintha egy könyvet a kötéséért szeretnél.”

Ezeket a remek regényeket olvastam eddig Guillaume Musso tollából, és az összesnek csak úgy faltam az oldalait. A rekord gyorsaságú olvasási tempó a leghűbb bizonyíték arra, hogy az író stílusa megunhatatlan, csak úgy sodor magával a cselekmény, és egyszerűen nem lehet letenni. Olvassatok ti is Musso-t, nem fogtok csalódni benne.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló