Az igazi Matthew McConaughey

2020-ban jelent meg a 21. Század Kiadónál Matthew McConaughey Zöldlámpa című életrajzi írása. A színész kedvenc filmjeim kiemelkedő szereplője, nem volt hát kérdés, hogy beszerzem a könyvet. Szerettem volna megismerni a híresség személyiségét, most az egyszer őt akartam látni teljes valójában az általa alakított karakterek helyett. Ismerjétek meg ti is Matthew McConaughey-t!

„Ez a könyv arról szól, hogyan kapjunk el minél több igent a nemek világában és hogyan ismerjük fel, amikor egy nem igent is jelenthet.”

A szerző így nyilatkozott erről a regényről, ami valóban sokkal több egy átlagos önéletrajznál. Tele van hasznos életvezetési tanácsokkal McConaughey jelmondatának, a ’just keep livin’ -nek a szellemiségében. Én imádom mások élettörténetét hallgatni, mindig ráeszmélek, hogy mennyire sokfélék vagyunk, nincs két ugyanolyan ember. McConaughey a legőszintébb oldalát tárja fel az olvasó előtt. Az 50 éves színésznek leltárazásra volt szüksége, át akarta tekinteni addigi éveit, és úgy döntött, hogy miért is ne tenné ezt meg a nyilvánosság előtt, hátha tapasztalatai motiváló erővel bírnak. Egy biztos, én hálás vagyok ezért a könyvélményért és értékes gondolataiért az élet szépségeiről.

„Ne kreáljunk képzelt korlátokat.”

Tudtátok, hogy hogyan jutott el a színész a texasi Uvalde városából a vörösszőnyegig, majd az Oscar díjátadóig? Na és azt, hogy cserediák programban vett részt, vagy hogy körbemotorzota Európát? Van sejtésetek, milyen pályát választott a színészet előtt, és hogyan szerezte meg az első szerepét? Hogyan lett szerelmes, mik voltak a családjának belső poénjai?

Nekem fogalmam sem volt, milyen ember volt ő. Ismertem a filmjeit, tudtam, hogy remekül végzi a munkáját, mégsem tudtam volna megmondani, ki ő maga. Manapság hajlamosak vagyunk a színészekre is áruként tekinteni, de ne feledkezzünk meg róla, hogy belül ugyanolyan átlagosak, akárcsak mi.

Mesél nekünk a hírnévvel és saját magával való küzdelméről, családi helyzetéről, miközben régi naplóbejegyzéseket és verseket is olvashatunk tőle. Nem gondoltam volna, hogy foglalkozik költészettel, apró írásai levettek a lábamról. Kifejezetten szórakoztató volt olvasni ebben a kiadásban -  képekkel, régi jegyzetekkel teletűzdelve - végig olyan érzésem volt, mintha tényleg a naplóját tartanám a kezemben. A szerző rengeteg vicces (olykor kissé kínos) sztorival csalt mosolyt az arcomra: mégis ki ne akarná tudni, hogyan próbáltak beperelni szüleivel egy kozmetikai céget termékük káros hatása miatt? :D

A személyes hangvétel tetszett benne a legjobban. A Zöldlámpa olvasása olyan, akár egy tábortűz körüli beszélgetés, mely hangulat megteremtése nagy írói tehetségre vall (McConaughey újabb rejtett képessége). Megvan benne minden, amit egy meghitt beszélgetéstől elvárhatunk: közvetlen, őszinte és kedves.

De mi a legnagyobb tanulsága a könyvnek? Igen, egy önéletrajzi műnek is van üzenete, sőt talán azok a leginkább megfontolandók. A sikerért meg kell dolgozni. Matthew McConaughey kemény munkával érte el azt, amit elért, nem hullott az ölébe a hírnév, nem volt akadálymentes az útja, de ő nem adta fel. Mert nagyot álmodni. Hangvétele arra biztat minket is, hogy ne adjuk fel vágyainkat, ne alkudjunk meg, hanem igenis vállaljunk kockázatot és legyünk határozottak. Ez az élet egyik legfontosabb szabálya, a megoldás pedig az önbizalmunkban és az optimizmusunkban keresendő. Nem lesz minden egyszerű, lesznek rossz napjaink, de az rajtunk múlik mit kezdünk ezekkel a napokkal és a tapasztalatainkkal. Matthew McConaughey szavaival élve (a kedvenc idézetemmel a könyvből):

„Időnként mind szarba lépünk. (…) A szarba lépést nem lehet elkerülni, úgyhogy vagy tekintsük jó ómennek, vagy találjuk ki, hogyan kerülhetjük el gyakrabban.”

Ez egy olyan könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló