A 100. Helikon Zsebkönyv

 

„A 100. kötetnek a Weöres Centenáriumi Év alkalmából 2013-ban kiadott Weöres Sándor Füves könyvét választottuk. Úgy gondoltuk, a minden korosztály számára népszerű költő világszemléletének összefoglalása méltó megkoronázása a sorozat első száz kötetének. A 100. Helikon Zsebkönyvben Weöres Sándor életvezetési tanácsait, filozófiai lírájának tömör összegzését olvashatjuk teljes költemények, vers-, illetve prózarészletek formájában.”

A https://bit.ly/32MkvHc linken elérhető Helikon Zsebkönyvek weboldalán ekként nyilatkozik a kiadó a jubileumi kötetről. E szavak alapján tökéletes választásnak tűnik Weöres Sándor gondolatainak gyűjteménye erre a jeles alkalomra. Hálás vagyok a Helikon Kiadónak, hogy eljuttatták hozzám a mindössze 120 oldalas könyvecskét, de ne tévesszen meg titeket terjedelme, ugyanis a tartalma szempontjából akár 1000 oldalas is lehetne.

Mennyire ismeritek Weöres Sándort, a 20. századi magyar irodalom neves alakját? A neve alapján az emberek többsége be tudja azonosítani, kiről van szó, talán egy-két versét is meg tudja említeni, de gyerekeknek szóló költeményeit leszámítva nem sokan vannak tisztában munkásságával. Tisztán emlékszem, hogy általános iskolában, sőt már az óvodában is nagy lendülettel szavaltuk a „Csiribiri”, „Kocsi és vonat” vagy „A Tündér” című alkotását. Tudásom ennyiben ki is merült Weöres Sándorról. Izgatottan vetettem bele magam Füves könyvének olvasásába, alig vártam, hogy megismerhessem őt magát. Olyan érzés volt, mintha betekintést nyertem volna az író agyába, személyes gondolatainak feltárásával intim kapcsolatot hoz létre az olvasóval. Kedvelem, amikor egy író kitárulkozik, becsülöm az őszinteségét, kendőzetlenségét.

Valóságos időutazásban lesz részetek, ha elolvassátok. A szerkesztő tematikusan rendszerezte a rövid lírai és prózai alkotásokat, így mindenféle területen megismerkedhetünk az író véleményével, hitvallásával. Életének 75 éve alatt rengeteg tapasztalatot szerzett, levonva a tanulságokat készségesen ellátja az olvasót jó tanácsokkal. Mintha egy délutáni tea vagy kávé mellett elbeszélgetnénk vele politikáról, szabadságról, költészetről és úgy általában az életről. A kötetnek hála nem úgy tekintek már Weöres Sándorra, mint egy már elhunyt íróra, költőre, akinek pár oldalt szentelt az irodalom tankönyv, és anyák napjára meg kellett tanulni tőle pár verset kisiskolásként, hanem emberként. Olyan hétköznapi életet élt egykoron, akárcsak mi magunk, érzett, gondolkodott, ó, de még mennyit gondolkodott.

„Annál több kuszaság s annál kevesebb nyugalom van, mennél több észt vél bírni az emberi agy.”

A fenti mondatot nagyon átérzem, ugyanis az én fejemben is állandóan cikáznak a gondolatok. Úgy vélem, ebben hasonlítok Weöres Sándorra, talán ezért is tetszett annyira ez a könyvecske. Meg is ihletett, eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én is nyitnék egy füves könyvet… Előfordul, hogy vannak mélyenszántó eszmefuttatásaim, pár frappáns mondat is eszembe jut néha napján, de kétlem, hogy a kakaós csiga eredetén való mélázás (amúgy tényleg, ki találta fel a kakaós csigát??) annyi értéket képviselne, mint Weöres kis prózái, versei.

Megosztok veletek pár szösszenetet, hátha kedvet kaptok az elolvasásához. Én azt gondolom, hogy hihetetlenül hasznos, és megdöbbentőnek találtam, hogy a csaknem 100 évvel ezelőtti világ és a jelenünk között mennyi hasonlóság van. Így tanácsai, filozófiája teljesen aktuálisak, éppen ezért megfontolandók. Kötelező olvasmánnyá tenném a gimnáziumokban, de mivel erre nincs befolyásom, maradok a blogomnál. 😉

A jó vers

„A jó vers élőlény, akár az alma,

ha ránézek csillogva visszanéz,

mást mond az éhesnek s a jóllakottnak

és más a fán, a tálon és a szájban,

végső tartalma vagy formája nincs is,

csak él, és éltet. Vajjon mit jelent,

nem tudja és nem kérdi. Egy s ezer

jelentés ott s akkor fakad belőle,

mikor nézik, tapintják, ízlelik.”


A legnagyobb ember

„A legnagyobb ember,

aki éppen akkora,

mint saját maga.”


Egyetlen parancs és egyetlen ismeret van

„Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”


Az igazságról

„Az igazság lengő hinta árnyéka a falon. Van, de sohasem lehet megállapítani, hogy éppen a fal melyik részére jut.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló