A könyvkötő

 

A 21. Század Kiadónál megjelent legfrissebb KULT könyv csak úgy vonzza magára a tekintetet. Elképesztően szép borítója extravagáns tartalmat sejtet, alig vártam, hogy kiderítsem, valóban olyan különleges könyvről van-e szó, mint azt első ránézésre gondolnánk. Hálás vagyok a kiadónak, hogy együtt dolgozhatunk, polcom igazi gyöngyszemévé vált ez a kötet.

„Ha valamit feledni akar az ember, a könyvkötő segíthet.”

Emmett Farmer különös betegséggel küzd. Állandó rosszullét, lidérces álmok, hallucinációk kínozzák, már-már kezdi azt hinni magáról, hogy elvesztette józan eszét. Nem tudja felidézni szenvedéseinek kezdetét, sötétben tapogatózik gyógyulását illetően. Családjával egy farmon él, életük békés mederben folyik, vagyis folyt egészen addig, amíg Emmett meg nem változott. Mintegy derült égből villámcsapásként érkezik egy levél a birtokra, melyben egy könyvkötő felkéri a fiút, hogy álljon be hozzá segédnek. Mégis mit lát egy enyhén hajlott korú könyvkötő asszony egy beteg legényben, miért pont őt választja segédjének? Bármi legyen is a válasz eme bosszantó kérdésekre, Emmettnek nincs sok választása. Hiába övezi számos titok, pletyka és némi megvetés a könyvkötés mesterségét, jelenleg ez jelenthet kitörési pontot a fiatal fiú számára: kiszámíthatatlan állapota ellenére lehetőséget kap, hogy tisztes munkát szerezzen. De mi van akkor, ha ez a mesterség valóban más, mint a többi munka? Emmettről csodával határos módon kiderül, hogy született könyvkötő, ugyanis ez nem pusztán kitalált történetek díszes köntösbe csomagolásához való tehetséget jelenti. Egy-egy kötet emberek emlékeit ejti foglyul. Emmett egy nap találkozik egy titokzatos idegennel a műhely falai között, akit onnantól kezdve képtelen száműzni gondolataiból. E pillanat sorsfordító események láncolatának lesz előfutára, mely során a fiú múltjának minden titkára fény derül.

Élni a nyomasztó emlékekkel, vagy az örök feledés és az édes tudatlanság? Te mit választanál?

Az alaptörténet már önmagában kényes témát boncolgat, biztosra veszem, hogy mindannyiunkkal előfordult már, hogy eltöröltük volna egy kínos vagy kellemetlen szituáció emlékét. De őszintén, ha erre valóban lehetőségünk kínálkozott volna, megtettük volna? A könyvkötő által lefestett világban ez nem pusztán vágyálom, hanem maga a valóság. Jogosan vetődik fel bennünk a kérdés, hogy tényleg létezik-e olyan szörnyűség, amit végérvényesen kitörölnénk emlékezetünkből? Engem borzongással töltött el olvasás közben a tudat, hogy számtalan nekikeseredett ember fordul a kötőkhöz, majd dolguk végeztével megmagyarázhatatlan ürességgel távoznak a műhelyből. Nincs is annál rosszabb, amikor nem tudjuk, mit felejtettünk el.

„A felejtés nyilvánvalóan magában foglalja a szomorúság hiányát is, máskülönben mi volna az értelme?”

És akkor ott vannak maguk a könyvkötők. Minden egyes megbízatás során ügyfeleik lelkének legrejtettebb zugaiba nyernek betekintést. Nem is adottságuk teszi őket veszélyessé, hanem a birtokukban lévő tudás. Nincs olyan pletyka vagy titok, amiről ne lenne tudomásuk. A kötés önmagában nem lenne ijesztő, ha nem juttatná ilyen pozícióba az azt elvégzőket. Hiszen nem pont azért kérik a mesterek segítségét az emberek, hogy botrányos dolgokról feledkezzenek meg? Mi értelme a tudatlanságuknak, ha közben másnak tálcán kínálják az emlékeiket?

Na de nem csak ilyen mélyenszántó kérdések és gondolatok uralják a könyvet. A cselekmény érzelmes és megindító szerelmi szálat rejt magában, így a történelmi hangulatú fikciót romantikus fantasyvá varázsolta az írónő. És ha már szenvedély, muszáj megemlítenem a homoszexualitás témájának hangsúlyosságát a könyvben. Ennek szerepéről nem fogok egyéb részleteket elárulni, mert akkor megölném a könyv varázsát, és mehetnétek ti is könyvkötőt keresni, hogy bejegyzésem emlékét kitörölje a tudatotokból. :D Akkor sem hagyhatom szó nélkül, mert bár manapság egyre elfogadottabbá válnak az ilyen jellegű szerelmi kapcsolatok (szerencsére), továbbra is megosztó téma, és ha valakit feszélyez, ezt a könyvet nem neki találták ki. Habár én csak bátorítani tudom az ettől elzárkózott olvasókat arra, hogy vegyenek kezükbe ilyen regényeket – akár A könyvkötőt –, mert olyan szépséggel ábrázolja a homoszexuális kapcsolatokat, ami felnyitja a szkeptikusok szemét is annak valódiságára és helyénvalóságára.

Összefoglalva: A könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.” – a fülszövegen olvasható mondat tökéletesen leírja, mit várhattok ettől az olvasmánytól, remélem, meghoztam hozzá a kedvetek! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló