Szép sötét Vanessám

Komolyan rá kellett készülnöm e könyv elolvasására. A regény molyos adatlapján a gyász, lélektani, nemi erőszak és a pedofília címkék is szerepelnek, ti is ezek figyelembe vételével vegyétek a kezetekbe. Sokáig mérlegeltem, mielőtt beszereztem Kate Elizabeth Russell alkotását, nem voltam biztos benne, hogy szükségem van most egy ilyen megrázónak ígérkező olvasmányra. Ha ti sem tudtok dönteni, esetleg féltek a Szép sötét Vanessámtól, olvassatok tovább, én segítek a döntéshozásban!

A 15 éves Vanessa második évét kezdi a Borwick bentlakásos iskolában. Nincsenek barátai, nehezen találja meg a közös hangot társaival, amin az sem segít, hogy csúnyán összeveszett korábbi szobatársával. Egyszóval, szörnyen magányos. Gondolatait szívesen írja ki magából versek formájában, ez jelenti számára a kiutat. Tehetségét az irodalom tanár fedezi fel. Mr. Strane különös figyelmet fordít innentől kezdve a lányra, kapcsolatuk azonban nem egy egyszerű tanár-kedvenc-diákja kapcsolat. A köztük lévő kötődés egy sokkal mélyebb és intimebb viszony előfutára lesz, dacára annak, hogy Vanessa pusztán 15 éves, míg Strane bőven 40 fölött jár. Hiába érzik mindketten tetteik helytelenségét, az érzelmeknek és a vágyaknak képtelenek parancsolni. Vanessát teljesen maga alá gyűri fiatalkori ’szerelme’, az egykori viszony egész életére rányomja bélyegét. Régi sebei akkor tépődnek fel újra, amikor 10 évvel később megvádolják Strane-t más kiskorú diáklányok ellen elkövetett szexuális zaklatással. Vajon Vanessa képes maga mögött hagyni a múltat, vagy a gyermekkori traumái fogságában kell létezni élete végéig?

„Nem vagyok többé önmagam; nem vagyok senki sem. Egy fa ágai közt fennakadt piros léggömb vagyok. Semmi vagyok.”

Az előbbi bekezdésben ismertetett alaptörténet alapján az első eszünkbe ötlő dolog a következő: Vanessa tényleg áldozat? A helyzet az, hogy erre a könyv nem ad egyértelmű választ. Végig a lány szemszögéből követjük nyomon az eseményeket, így megismerkedünk az ő legbensőbb gondolataival, lelkiállapotával és kusza érzelmeivel. Ő maga is értelmet keres a múltban, próbálja helyretenni magában, hogy Strane és tetteik milyen hatással vannak a jelenbeli önmagára. A szerzőnő ennek érzékeltetésére váltott idősíkokat alkalmazott. Az egyik szálon a fiatal Vanessa és Strane kapcsolatának kialakulását követhetjük nyomon, majd a botrányt követő évekről is tudomást szerzünk. A jelenbeli szálon már a felnőtt Vanessa szól hozzánk, akiről seperc alatt megállapíthatjuk, hogy súyos problémákkal küzd. Mentálisan zavart, mintha a múltban élne, önmarcangoló gondolatai és az emberi kapcsolatokhoz való hozzáállása teljesen egészségtelen. Ebből kiindulva gondolom azt, hogy ő igenis áldozat. Bár látszólag önként és dalolva vetette magát 15 évesen Strane karjaiba – aki egyébként nem bánt vele rosszul – valójában naivitása és befolyásolhatósága miatt nem ellenkezett. 25 éves fejjel állandóan győzködi magát, hogy ami vele történt, az nem erőszak volt, ő valódi szerelmet élt át, és fél beismerni, hogy ez pusztán önámítás.

„ – Muszáj hinnem, hogy szerelem volt. Tudja? Egyszerűen muszáj.

– Tudom – feleli.

– Mert ha nem szerelem volt, akkor micsoda?”

Mindig is nagyon érzékenyen érintett ez a téma. Senkinek nem esik jól, ha a szeme elé tárják a sötét dolgokat, de a fejünk homokba dugása nem vezet sehova. Ugyanúgy, ahogy a mentális betegségeket sem szabad félvállról vennünk, a szexuális zaklatásra is sokkal nagyobb figyelmet kéne fordítanunk. Meglepően sok ilyen esetről hallani, és vajon még hány fiatal lány mozog körülöttünk, akik átéltek hasonló megrázkódtatást, de inkább csendben maradtak? Az ezzel járó szégyenérzet és megaláztatás borzasztó sebeket képes ejteni egy ember lelkén. Az írónő éppen erre hívta fel a figyelmet azzal, hogy az egy évtizeddel későbbi Vanessát is bemutatta. Oda kell figyelnünk, társadalmi felelősségünk, hogy megvédjük a gyengébbeket és segítő kezet nyújtsunk annak a több ezer Vanessának, akik egyedül nem tudnak kiállni magukért.

Nehéz olvasmány, amit garantáltan nem tudsz majd kiverni a fejedből. Erős idegzetű és kihívást kereső 18 éven felüli olvasóknak ajánlom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Könyvek, amik több figyelmet érdemelnének - 1. rész

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek