FAKE! - igaz vagy hamis?

 

„Minden, amit tudnod kell az álhírekről, az átverésekről és az összeesküvés elméletekről” – hatásvadász alcím, nemde? Engem biztosan megfogott, egyből a megjelenést követően lecsaptam rá. A Pagony Kiadónak tartozom köszönettel a kötetért, ami rengeteg tudással gazdagított, miközben remekül szórakoztam rajta.

Érdekes egy világban élünk. Nehéz néha eldönteni, hogy a 21. század jó vagy éppenséggel borzasztó. Annemarie Bon célkitűzése, hogy észérvekkel és a logika erejével rávilágítson mindennapjaink igazságaira. Bár ő sem tud minden jelenségre és - akár a jövővel, akár a múlttal kapcsolatos – kérdésre választ adni, hasznos tanácsokkal, humoros és olykor hajmeresztő sztorikkal nyitja fel a szemünket. 11 fejezeten keresztül olvashatunk tévhitekről, álhírekről, csalásokról, megtörtént eseteken keresztül mutatja be, mire képes az emberi butaság és a hiszékenység.

Tekintsük át az egyes fejezeteket!

  1. Péntek tizenharmadika: A babonáról és a mágikus gondolkodásról
  2. Éljen a haladás! : A megbízhatatlan intuícióról és arról, miért van szükségünk a tudományra
  3. Ne bízz az agyadban! : A csapdákról, amelyek akadályozzák a tiszta gondolkodást
  4. Nincsenek / vannak véletlenek: A véletlenről, a valószínűségszámításról és a statisztikáról
  5. Majomszendvics? Nyami! : Az összeesküvés-elméletekről és a városi legendákról
  6. Álhírek: Az okos netezésről, a fake newsról és arról, hogyan működik a valódi újságírás
  7. Vannak a tudósoknak érzéseik? : Arról, hogyan látnak munkához a tudósok, és hogyan keresik a tudást
  8. Igen, de te… : Az érvelési hibákról
  9. Egészségügyi kisokos: A sarlatánságról és a tudományos orvoslásról
  10. Látok valamit, amit te nem: A jóslásról és a paranormális képességekről
  11. Igaz vagy hamis? : Tedd próbára magad egy kvízzel!

Izgalmasnak hangzik? Az is! Csupa olya téma, ami nagyon is jelen van napjainkban, elsősorban az internet elterjedésének köszönhetően, de vajon hogyan igazodjunk el az adattengerben? Mindent első olvasásra elhihetünk? Már a saját szemünkben sem bízhatunk?

Wendy Panders rajzai teszik szemléletessé és szórakoztatóvá a könyvet. Illusztrációi nélkül még lehet, kicsit száraz is lenne, de hála a frappáns ábráknak egy színes és vidám kötetet tarthatunk kezünkben, amit így a fiatalabb korosztály is élvezni tud. Sokan nem mernek ismeretterjesztő olvasmányokba fogni, mert tartanak annak fantáziátlanságától és unalmasságától, holott legtöbbször tele vannak érdekes és hasznos információkkal. A kiadó célja a FAKE! című könyvvel egyértelműen e gátak lerombolása volt. Erre a kötetre aztán nem lehet rásütni a vontatottság bélyegét. A szerző közvetlen hangneme, lágy stílusa és szóhasználata tökéletesen emészthető, olykor még túlmagyarázottnak is éreztem egy-egy fogalmat. Interaktív olvasmányra készüljetek, Annemarie Bon gyakran kiszól az olvasóhoz, kérdéseket tesz fel, YouTube videókat ajánl, azt a hatást keltve, mintha itt ülne mellettem és beszélgetnénk egy jót.

Olvasás közben többször visszaköszöntek az egyetemi pszichológia és szociológia kurzusaimon tanult ismeretek, és el is képedtem, hogy mennyivel szórakoztatóbb ilyen formában elsajátítani a tudást, mint a vaskos tankönyvek anyagiból. Lám, a tanulás élvezetes is lehet, csak jó források kellenek hozzá.

Elsősorban a fiatalabb korosztálynak ajánlom, egy 13-14 éves gyermeknek tökéletes meglepetés, de én 19 éves fejjel is nagyon szerettem. Ne járjunk bekötött szemmel, legyünk tisztában a körülöttünk lévő világ működésével és a 21. századi társadalom furcsaságaival! Ez a kötet olyan akár egy pajzs, mely a ránk zúduló butaság ellen nyújt védelmet, amire – lássuk be – manapság mindenkinek szüksége van.

„Mivel a mágikus gondolatok mindenki fejében ott fészkelnek, a legjobb, ha mindig igyekszel logikusan gondolkodni. Könnyű mondani: az emberek gyakran túl kényelmesek ehhez.”


Ez a cikk a Prológus Back To School projektjére készült.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló