A Labirintus - illusztrált sci-fi


Simon Stålenhag műveinek megjelentetésével az Agave Könyvkiadó foglalkozik, nekik köszönhetjük, hogy a híres svéd szerző munkáit magyarul is a kezünkbe vehetjük. Ha tudni szeretnéd, miért érdemes neked is beszerezned A Labirintust, olvass tovább!

“A világot csupa rom és hamuréteg borítja, miután egy túlvilági jelenség maradványai elpusztították a Föld légkörét. A kevés túlélő mélyen a felszín alá kényszerült. Matt, Sigrid és Charlie egy napon elhagyják föld alatti államuk biztonságos menedékét, hogy expedícióra induljanak a régi világ pusztaságába, utazásuk során pedig kénytelenek szembenézni a civilizáció bukása előtti idők sötét titkaival.”

A fülszövegnél én magam sem tudnám tömörebben és lényegre törőbben megfogalmazni e könyv tartalmát. Pontosan azt kaptam, amit vártam: ütős, hátborzongató sci-fi, amely rövidsége ellenére is komoly jelentéssel bír.

A cselekményt Sigrid nézőpontjából követhetjük nyomon, az E/1. elbeszélésmód napló jelleget kölcsönöz a műnek, ezért mi is jobban belemerülhetünk annak világába, testközelből élhetjük át az eseményeket.

152 oldal ide vagy oda, egy standard méretű kötet lapjaiba sűrítve olyan 20 oldalt tenne ki a történet, emiatt én inkább novellának mondanám, nem regénynek. A kötet mérete a tekintélyes mennyiségű illusztrációnak köszönhető. Minden második lapon szemet gyönyörködtető rajzol teszik szemléletessé a történetet, emiatt nagyon gyorsan olvasható, csak úgy faltam az oldalakat. Az ábrázolás mesekönyvszerű élményt nyújtott, de természetesen a tartalom és a benne felvázolt disztopikus hangulat nem gyermekeknek való.

A thriller elemek borzongatóvá tették a történetet, Stephen King stílusát juttatta eszembe, úgyhogy e műfaj kedvelőinek csak ajánlani tudom.

A végére érve az jutott eszembe, hogy a morális és társadalmi kérdések kibontásával többet is foglalkozhatott volna szerző, egy disztópiánál ezt alapnak tartom. De talán nem is baj, hogy nem foglalt ő maga állást ebben a témában. Ezzel biztosította, hogy az olvasó garantáltan gondolkodni fog a mondanivalón, ami - saját magamból kiindulva - sikerült is neki.

Igazán különleges kötet, amit öröm a gyűjteményemben tudni. Ezek után biztosan megszerzem az Elektronikus állam és a Mesék a Hurokból című könyvét is, amiket hasonlóan szép köntösben jelentetett meg az Agave. Remélem, sikerült kedvet csinálnom, jó olvasást mindenkinek!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Könyvek, amik több figyelmet érdemelnének - 1. rész

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek