Izgalmas nyári novellák a krimi királynője tollából

 

Agatha Christie művei az örök kedvenceim közé tartoznak. Elsősorban regényei szerettették meg velem a krimi királynője munkásságát, rövidebb lélegzetvételű történeteivel korábban csak egy alkalommal próbálkoztam. A Karácsonyi krimik című gyűjtemény elég egyértelműen téli hangulatú és az ünnepi eseményekhez köthető bűnesetekről szólt, de azt kicsit furcsa lett volna augusztusban, a rekkenő a hőségben olvasni. A Helikon kiadó csodás kiadásban jelentette meg Agatha nyári krimijeit, alig vártam, hogy olvashassam. Hála a kiadónak, én is a polcomon tudhatom Christie-gyűjteményem legújabb darabját, ami nem hagyott kívánnivalót maga után.

13 novella olvasható e kötetben, nem tudom, hogy szándékosan válogattak-e be pont e babonás mennyiségű írást, de egy biztos: bár a történetek nagy része valóban balszerencsésen indul valamennyi szereplő számára, a végén mindig mindenre fény derül.

Miss Marple és Poirot emblematikus alakja is feltűnik olvasás közben, de hát hogy is lehetne kihagyni az írónő által megalkotott sztárkaraktereket? Bevallom, a Poirot-ról szóló történeteket élveztem a legjobban, hiszen nagyon közel áll a szívemhez a belga nyomozózseni.

Cím szerint az alábbi írásokat foglalja magában a Szentivánéji krimik:


  1. Nyár a Pireneusokban
  2. A vérfoltos járda
  3. A kettős bűnjel
  4. Halál a Níluson
  5. A Harlekin ösvény
  6. Az olasz gróf esete
  7. Jane állást keres
  8. Mr. Davenheim eltűnése
  9. Asztarté szentélye
  10. A maharadzsa smaragdja
  11. A delphoi orákulum
  12. Kaland a gonosz idegennel
  13. A hihetetlen betörés

Abszolút kedvencet képtelen vagyok választani, mert mindegyikben találtam valami egyedit. Mégis, ha ki kéne emelnem a legbravúrosabb alkotást (természetesen szubjektív benyomások alapján), akkor A vérfoltos járda, A maharadzsa smaragdja és a Mr. Davenheim eltűnésének hármasa a nyerő. 

A mai napig felfoghatatlan számomra, hogy hogyan képes Agatha Christie ilyen esetek kitalálására azoknak megoldásával együtt, de szerintem itt az ideje beletörődnöm, hogy olvashatok tőle akármennyit, sosem leszek képes rájönni a végkifejletre. Ez alól ezek a novellák sem kivételek. Hiába pusztán pár tíz oldalasak, akár egy kész regény is lehetne, ha a kidolgozottságot vesszük figyelembe. Feszültség, izgalom, agyafúrtság… A teljes Agatha-élmény átélhető e kötetet forgatva.

Le a kalappal a fordítók előtt, irodalmi igényességű szövegre számíthat az, aki kezébe veszi a könyvet, amire még ránézni is jó - persze, ez már csak hab a tortán.

Megvan benne továbbá az írónő elbűvölő humora, ami a maga finomságával lágyítja az olykor brutális vagy kétségbeejtően titokzatos bűntények keltette zavart az olvasóban.

“– Milyen furcsa! – mormolta. – Mindannyiunknak megvannak a szürke agysejtjeink. És mégis: olyan kevesen tudják őket használni!”

Ha nyári borzongásra vágysz, a Szentivánéji krimik tökéletes választás a számodra. Készülj fel a látszólag megoldhatatlan rejtélyekre, izgalmas nyomozásra és az igazság mindent elsöprő erejére, miközben te magad is detektívnek érezheted magad.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló