A csínytevő sorsa - Loki története

 

   Mackenzi Lee történetét már alig vártam, hogy olvashassam, hiszen az egész MARVEL univerzumból (csakis Pókember után :D) Loki a kedvenc karakterem. Már évek óta szeretnék egy eredeti képregényt is olvasni az ő főszereplésével, de odáig még sajnos nem sikerült eljutnom. Hálás köszönet a Kolibri Kiadónak, hogy általuk a gyűjteményem újabb kötettel bővült, remélem, terveznek több MARVEL történetet megjelentetni regény formában, mivel nagyon tetszett a Loki

    Lokit a Thor filmekből ismerhetitek a legtöbben, először 2011-ben jelent meg a tévéképernyőkön, Tom Hiddleston alakításában. Az én fejemben örökké az ő alakja fog megjelenni, ha Lokira gondolok, e könyv olvasása közben sem tudtam elvonatkoztatni a színész megjelenésétől, ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy nála jobb embert keresve sem találhattak volna a karakter életre keltésére - aki látta a filmet, biztosan egyetért velem.

De most nem a filmek miatt vagyunk itt, hanem  Mackenzi Lee regénye miatt. Nem tudtam előre, mire számítsak, még a fülszöveget sem olvastam el, úgyhogy teljes tudatlanságban vetettem bele magam a könyvbe. A cselekmény a Thor megkoronázása előtti években, azaz az első MARVEL film előtti években játszódik. Az első fejezet jóval korábbra visszanyúlik az időben, egészen a két testvér gyerekkoráig. Akkor még egyáltalán nem volt biztos, melyik fiatalt fogja Odin örököséül választani, a két fivér egészséges rivalizálása megkeserítette a kis Loki életét. Sosem érezte magát egyenrangúnak bátyjával, háttérbe szorulva és kitaszítva tengette mindennapjait. Egyetlen mentsvára Amora, a varázslótanonc volt, senki más nem értette meg őt rajta kívül igazán, mellette saját varázsló képességét és valós személyiségét felvállalva létezhetett, ami mindennél többet jelentett számára. A bonyodalom azon a végzetes napon veszi kezdetét, amikor Odin egy baljós látomásában Lokit egy hadsereg élén menetelve vizionálja, amint királyságuk ellen vonul. Ettől a pillanattól kezdve megbélyegzik őt, minden reménye odavész, hogy valaha is bebizonyítsa rátermettségét a királyi címhez. Honnan tudhatná bárki, hogy a látomás igaz? Inkább mindenki elhiszi a ködös mágiát, ahelyett, hogy az előttük álló hús-vér embert próbálnák megérteni és elfogadni? Mi van, ha pont emiatt válik gonosz és kegyetlen árulóvá?

 – Senkinek sincs kőbe vésve a sorsa. 

– Nem tudom, van-e választásom.

 – Mindig van választás.”

Hiába beszélünk egy nem túl bonyolult és nehezen megfejthető sci-fi, fantasy alkotásról, azt kell mondjam, elég mélyenszántó gondolatok húzódnak meg a történet mögött. Loki keresi önmagát, bizonytalan sorsát illetően, ez a dilemma pedig nagyon kettőssé teszi a karakterét. Kemény és elutasító, aki csak magával foglalkozik, valójában azonban ez csak páncél, amit az őt ért elutasítás miatt kényszerült magára húzni. Ki tudja, milyen ember lett volna belőle, ha apja nem hajlandó hinni a jövőképnek, ami évekkel ezelőtt a szeme elé tárult…

Már nem tudta, mit akart. Nem tudta, ki is ő. Mindenki tudta, csak ő nem.

Loki személyisége teszi igazán jó olvasmánnyá a könyvet, de a cselekmény izgalmassága és fordulatossága is elengedhetetlen a jó élményhez. A történet remek, viszont a megvalósítással akadnak problémáim. Az írónő egy filmhez hasonló tempót vett fel írás közben, emiatt nem valami részletgazdag, pedig én kifejezetten ezt szeretem a könyvekben. Túl sok témát igyekezett kibontani, gyász, testvéri vetélkedés, homoszexualitás, emberi gyarlóságok, nők elnyomása… csupa érdekes és elgondolkodtató fogalom, de mindegyikbe csak éppen belekóstolt, ez pedig rohanó és kapkodó érzést keltett bennem. Ettől függetlenül szépen meg van írva, az akciójelenetekben nem találtam kivetnivalót, mozgalmasság van benne bőven, a MARVEL filmekből jól ismert és kedvelt humorosságot is sikerült átmentenie a regénybe.

 “Hogyan volt képes Thor minden egyes embert megnyerni mindössze egyetlen mosollyal?

    Összességében azt tudom mondani, hogy Loki karakteréhez méltó írás. Aki kedveli a furfangos csínytevőt, mindenképpen olvassa el, biztosan élvezni fogja. Javaslom, kössétek össze egy filmezéssel is, nekem nagyon meghozta a kedvem, hogy újra megnézzem a Thor filmeket. :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló