Pillangók kertje - csak 18 éven felülieknek

 

Ezer éve a kívánságlistámon szereplő kötetről szól a mai értékelés, ami nem más, mint a Pillangók kertje. A könyv moly.hu-s adatlapján az értékelők 90%-a öt csillagot adott Dot Hutchison alkotására, ilyen statisztikákat látva nem meglepő, hogy nagy elvárásokkal vágtam bele az olvasásba. Tisztában voltam vele, hogy pszichothriller műfajából kiindulva durva és erőszakos regényre számíthatok, úgyhogy ezt a blogbejegyzést és magát a könyvet is kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom, akik bírják a gyűrődést.

A könyv nyitójelenete egy kihallgatószobában játszódik. Két FBI ügynök próbál szóra bírni egy erősen traumatizált, fizikailag és lelkileg egyaránt sérült 18 éves lányt, akinek még a nevével sincsenek tisztában. Az évekig fogságban élő fiatal nőt szinte egy örökkévalósággal ezelőtt rabolta el két férfi több tucat más lánnyal együtt, hogy a csak Kertként emlegetett birtokon bezárva tartsák. A rabként élő lányoktól minden méltóságukat és szabadságukat elragadta a Kertésznek szólított pszichopata, aki pillangószárnyakat tetoválva a hátukra és testüket kihasználva személyes gyűjteménye egyes darabjaiként tekintett rájuk. Victor Hanoverian különleges ügynök éppen a Kertben Maya-nak hívott lány beszámolói alapján igyekszik fényt deríteni az igazságra. Az áldozat nehezen nyílik meg, nem mer teljesen őszintén beszélni az átélt borzalmakról, gyanúsan hidegvérű megszólalásai megkérdőjelezik ártatlanságát. Túl sok a titok, túl sok részletet fed homály, és egyáltalán nem biztos, hogy Maya megbízható. Ahogy halad a nyomozás, Maya egyre több mindent árul el korábbi életéről és a Kertben töltött időről, emlékei visszarepítenek minket a múltba, feltárva előttünk a fogság szorító érzésének valóságát és azt is megtudhatjuk, hogyan boldogult főszereplőnk rabsága ideje alatt. Vajon a gonosz végül elnyeri méltó büntetését vagy a „pillangólányok” sosem lesznek képesek újra teljes életet élni?

„(…) milyen rohadt igazságtalan, hogy ki tudja miért, pont pillangókat csinált belőlünk. Hiszen az igazi pillangók el tudnak repülni, jó messzire. A Kertész Pillangói legfeljebb zuhanni tudnak, és még azt is csak ritkán.”

Brutális és erőszakos könyv, ami kíméletlen részletekkel tárja fel az olvasó előtt az ember sötét oldalát. Pont azért olyan nehéz olvasmány, mert hiába próbálunk elfeledkezni a világ kegyetlenségeiről, a Pillangók kertje akár a valóság is lehetne. Természetesen fikcióról van szó, de ez nem azt jelenti, hogy nem válhat igazivá. A nemi erőszak, szexuális zaklatás, fogva tartás és emberrablás igenis létező bűntények, és sajnos sokszor évekig tartó nyomozás előzi meg a tettes leleplezését és a büntetés kiszabását. Az emberrablás témája mélyen felzaklat, nem volt hát egyszerű kordában tartani az érzelmeimet olvasás közben, a provokatív témaválasztás erősen hat az olvasó igazságérzetére és empátiájára.

„A Kertész Pillangónak nevezett minket, de valójában jól idomított kutyák voltunk.

Maya karaktere nagyon különleges, furcsa személyisége csak fokozta a feszültséget. Előtörténete és jellemfejlődése roppant érdekes, az ügynökökkel folytatott párbeszédeibe némi humort is csempészett szellemes megszólalásaival. A Kertben tanúsított ellenállása és társairól való gondoskodása igazi hőssé tette a szememben.

„– Vannak megtört emberek, akik megtörtek is maradnak. Mások összeszedegetik a szilánkokat, de hiába igyekeznek helyrerakni őket, kilátszanak az éles szélek.”

Azért is okozott nehéz perceket e könyv olvasása, mert van némi személyes kötődésem a pillangókhoz. Akárcsak a főszereplőnek, nekem is van egy pillangó tetoválásom a jobb bokámon, sok szentimentális emlék és gondolat fűz a motívumhoz, ezért nem volt egyszerű ilyen komor és durva szimbólumként látni a számomra kedves élőlényt.

Összességében azt tudom mondani, hogy az egyik legmegrendítőbb történet, amit valaha olvastam. A félelem és a kiszolgáltatottság csak úgy sugárzik a sorok közül, csupa olyan érzelmet közvetít, ami az emberek többségét kényelmetlenül érinti. Nagyon komolyan kell venni a 18+ besorolását, fiatalabb és félelemre hajlamosabb olvasókban könnyen kárt tehet. Akik viszont kifejezetten félni akarnak, szeretik a pszichológiai thrillereket és nem ijednek meg az erőszaktól, biztosan imádni fogják a Pillangók kertjét annak minden izgalmával és durvaságával együtt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló