Ott leszel? - légyott Musso-val

A blogon már számtalanszor olvashattatok Guillaume Musso munkásságáról, ami nem véletlen. Könyvei szinte kivétel nélkül levettek a lábamról, történetei elvarázsolnak, imádom a stílusát, a finom humort, mellyel oldja a feszültséget, alig vártam, hogy a legújabb regényébe is belevessem magam. Az Ott leszel? elolvasása után örömmel kijelentem, hogy új kedvencet avattam!

A 60 éves Elliott Cooper élete nem egészen úgy alakult, ahogy várta. 30 évvel ezelőtt elvesztette örök szerelmét, az elmúlt három évtized azonban nem hozott lelkébe békét, a veszteségérzete éppen csak halványodott. A neves orvos sorsa fordulóponthoz érkezik, amikor kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, és nincs sok ideje hátra. Egyetlen kívánsága, hogy viszontlássa a szeretett nőt, bár tudja, hogy ez lehetetlen kérés. A múltba nem térhet vissza. Vagy mégis?

Te mit tennél, ha esélyt kapnál, hogy visszautazva az időben találkozz régi önmagaddal? Változtatnál bármin is? És ami a legfőbb kérdés, veszélyes-e belenyúlni a múltba? Elliott maga sem tudja, mi lenne a helyes döntés, Musso szavaival élve:

„Ő csak egy átlagos férfi, akivel rendkívüli dolog történik, és sejtelme sincs róla, hogyan végződik majd a kaland. Egy ismeretlen birodalomba lépett, és nem volt biztos benne, hogy képes lesz szembenézni azzal, ami ott várja.”

Elképesztően érdekes alapsztori, tele van morális kérdésekkel, elgondolkodtató szituációkkal, amik szörnyen zavarba hoztak. Elliott karakterén keresztül mi magunk is átélhetjük a képtelen döntéshelyzetek által keltett kétségbeesés érzését, ami rám nagyon nagy hatással volt. A főszereplő olyan válaszutakhoz érkezik, melyeken saját boldogsága áll vagy bukik, ám a jó döntés lehet, hogy nem is létezik. Tehet egyáltalán bármit, vagy sorsa előre meghatározott, és hiába próbálkozik, a múlt megmásíthatatlan?

„A szabad akarat, a képesség, hogy magunk alakítjuk a sorsunkat, illúzió csupán. (…) A múlt, a jelen, a jövő egységes egészet alkot, amely arra a szörnyű névre hallgat, hogy végzet.”

Többször is eleredt a könnyem olvasás közben. Az Ott leszel? Musso alkotásai közül az egyik legérzelmesebb és legdrámaibb darab. Központi témája a szerelem és a barátság, a másokhoz való kötődés létfontosságú volta egy ember életében. Ezekkel az érzésekkel mindannyian képesek vagyunk azonosulni, éppen ez tette ilyen meghatóvá a történetet. Többször is úgy éreztem, hogy Elliott nem érdemelte meg sorsát, túl sok rossz dolog történt meg az alapvetően remek emberrel. Mélyen együttéreztem vele, életútja a saját jelenemre és múltamra való reflektálásra ösztönzött. Legfőbb tanulsága a szeretet mindenhatósága. Történjék bármi körülöttünk, ha a szeretetnek élünk és hálásak vagyunk mindazért, ami megadatott nekünk, e bolygón töltött szempillantásnyi időnk boldogságban és békében telhet.

„A szerelmen és a barátságon kívül az ember eddig még nemigen talált más megoldást, hogy elviselhetővé tegye az életét, mégis adódnak helyzetek, melyekből csak egyedül képes kilábalni.”

Köszönöm a Park Kiadónak az élményt, imádtam minden sorát.

A cikk a Prológus Borítómánia projektjére készült.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló