Az időlátók balladája - amikor az irodalom életre kel

Kellemes meglepetésként ért egy júniusi napon Kemendy Júlia Csenge üzenete, amiben felhívta figyelmemet a hamarosan megjelenő könyvére. Mostanában sok dolog nyomja a vállamat, ezért óvatosan bánok a recenziókkal, de valami megfogott Az időlátók balladájában, ami miatt úgy éreztem, hogy ezt az ajánlatot nem utasíthatom vissza. Júlia volt olyan kedves, és elektronikus formában eljuttatta hozzám a regényt,  amiért nem győzök elég hálás lenni. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, olvass tovább!

“Amíg szeretsz valakit, addig örökké tartozni fogsz valahová, és ez azt jelenti, hogy soha nem leszel igazán szabad.”

Te hogyan reagálnál, ha találkoznál valakivel, aki a múltból jött? És arra mit lépnél, ha ez a titokzatos idegen időutazásra invitálna? Amália fejében meg sem fordultak ezek a gondolatok, egészen addig, amíg valósággá nem váltak. A fiatal lány egy teljesen átlagos gimis életét éli, de ez megváltozik, amikor a furcsa új srác az osztályban elfoglalja a helyét a fizika teremben. Miksa korántsem szokványos személyiség, Amália figyelmét pedig éppen különcsége kelti fel - bár ismeretségük elején még nem sejti, hogy mégis MENNYIRE különc. Kapcsolatuk megváltoztatja Amália életét, Miksának hála pedig saját magát is lehetősége nyílik jobban megismerni.

“A szerelem soha nem akkor jön, amikor fel vagy készülve rá, főleg nem úgy, ahogy elképzeled.”


A middle-grade könyvek kissé mindig is távol álltak tőlem. 20 éves fejjel már nem találom őket olyan szórakoztatónak, hiszen már nem nekem szólnak. Az időlátók balladája is ebbe a kategóriába tartozik, és mégis megérintett érzelmileg. Amália csak most ismerkedik a szerelemmel, vívódik Miksával, pontosabban azzal, amilyen hatással van rá a fiú. Szerintem ez a téma minden korosztálynak aktuális az élete egyes szakaszaiban, ezért nagyon könnyű azonosulni a főszereplővel.

Tetszett, ahogy a szerző összekötötte az Ágnes asszony című balladát a 21. századi fiatalsággal. Újszerű megoldásokat alkalmazott, Arany János alkotásáról ezentúl mindig az időutazás fog eszembe jutni. :D

A fantasy elemek néhol kicsit zavarosak voltak számomra, de igazából nekem minden időutazós sztorival akad ilyen problémám. A múltba/jövőbe való belenyúlásnak ezer meg ezer buktatója van, amik mellett sosem tudtam eltekinteni, és ez mindig csorbít kicsit az élményen. Ennek ellenére szívesen olvasok a témával foglalkozó könyveket, és rendszerint nem is bánom meg.

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott, a pdf formátumnak hála gyakran olvastam tömegközlekedési eszközön ülve, így igazán feldobta a szürke hétköznapjaimat. A 13-17 éves korosztálynak biztosan tetszene, főleg a romantikus fantasyk kedvelőinek ajánlom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Könyvek, amik több figyelmet érdemelnének - 1. rész

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek