Visszajövök érted - mert Musso-ból sosem elég

Úgy érzem, Musso egész életemben elkísér az utamon, mert már évek óta tűkön ülve várom a friss megjelenéseket, és hatalmas lelkesedéssel vetem bele magam valamennyi írásába. Számos alkotásáról született bejegyzés a blogon, lassan külön címkét kéne gyártanom a Musso könyvekre :D. A Visszajövök érted sem maradhat ki a sorból, tarts velem, ha kíváncsi vagy!

Ethan egy népszerű pszichológus, aki valóságosan elvarázsolta Amerikát. Könyvei a bestseller listák első helyén állnak, előadásai és szemináriumai teltházasak, a rendelőjében pedig hónapokkal előre foglalt az összes időpont. A férfi keményen küzdött a sikerért, hosszú évek állnak mögötte, melynek eredményeként a gazdag és ünnepelt celebek életét éli. De mit kellett feláldoznia mindezért? A hírnév és a luxus valóban fontosabb, mint az emberi kapcsolatok, a család és a szerelem? Ethan egykor így gondolta, ma már nem biztos benne. Végső elkeseredésében bármire képes lenne, hogy kitörjön a depresszióból, ám minden megváltozik, amikor az élet ad neki egy újabb esélyt.

„– Azt hiszem, csak akkor lehet boldog az ember, ha már megismerte a szenvedést. Azt hiszem, akkor van rá esélyünk, hogy elnyerjük a boldogságot, ha ellen tudunk állni a boldogtalanságnak.”

Musso-t értékelni nagyon nehéz spoiler mentesen, mert szokása, hogy már az első száz oldalban eget rengető fordulatokkal sokkolja az olvasót. Ez a Visszajövök érted esetében sem alakult másként, így hát nem is árulok el többet a cselekményről, legyen elég annyi, hogy a szerző olyan váratlan lépéshez folyamodott, ami után egyszerűen nem tudtam abbahagyni az olvasást.

Ethan karaktere első ránézésre rettentően ellenszenves. Viselkedése kiábrándító, teljesen szembemegy azokkal az eszmékkel, amiket munkája során közvetít, és már az emberekkel sem bánik olyan szépen és önfeláldozóan, mint egykoron. El kell telnie kis időnek, hogy meglássuk igazi belső világát, és rájöjjünk, hogy nem rossz ember, csupán a rossz utat választotta. Ekkor bennük is megfogalmazódik a borítón olvasható kérdés: „Jóvá tudja-e tenni az ember egyetlen nap alatt egy élet tévedéseit?”

Nem csoda, hogy a regény fő témája döntéseink jelentőségének boncolgatása, illetve azok hatásának vizsgálata a hosszú távú jövőnkre nézve. Egyáltalán létezik olyan, hogy szabadság a döntéshozatalban, vagy mindent a sors irányít, és végzetünk eleve elrendeltetett? Nem könnyű ezekre válaszolni, pláne nem egy 344 oldalas krimi jellegű regény formájában.

„– Az emberek boldogtalansága gyakran a kétségbeesett próbálkozásból fakad, hogy olyasmit befolyásoljanak, ami nem tőlük függ.”

A cselekmény feszült és izgalmas, tetszik benne a szerzőre jellemző misztikus szál alkalmazása, ami ily módon elválasztja a történetet a valóságtól és hangsúlyozza fiktív voltát, amellett, hogy az üzenete egyáltalán nem képzeletbeli jelenséggel foglalkozik.

Elgondolkodtató és szórakoztató, valamiért mégis úgy érzem, hogy kevésbé átütő, mint Musso korábbi hasonló könyvei. Ez nem jelenti azt, hogy nem is jó, csak rám nem volt akkora hatással. De még ha így is van, semmiképpen nem szabad kihagyni, méltó tagja az író életművének.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló