A kis herceg és rózsája valódi története

A kis herceg nagy rajongójaként nem meglepő, hogy izgatottan vágtam bele az olvasásba, bár talán pont emiatt nem kis elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban. Az Antoine de Saint-Exupéry feleségéről szóló életrajzi regény sokkal több száraz információk tömegénél. Mondanivalója gyönyörűszép, az általa közvetített életszemlélet szívet melengető, emellett pedig roppant informatív.

Consuelo egy nem mindennapi nő. Az El Salvadorban töltött gyermekkora után Párizsban folytatta életét, összeházasodott egy neves íróval, és beleszeretett a francia életstílusba. Férjének halála azonban rövidesen felforgatta életét. A huszonéves korában megözvegyült művészi ambíciókkal rendelkező nő tanácstalanul tengődött ebben a korántsem hétköznapi helyzetben, mindaddig, amíg meg nem ismerte Antoine de Saint-Exupéry-t. Consuelo sosem találkozott még ennyire különös férfival, aki főállásban pilóta, de a felszín alatt egy igazi költő bújik meg. Ismeretségük első pillanatában nyilvánvalóvá vált, hogy ők ketten egymásnak vannak teremtve, de arra egyikük sem számított, hogy kettejük útja mennyire küzdelmes és viszontagságos lesz…

„– Tudod, kincsem … – folytatta az édesanyja, látva, hogy Consuelo gondolataiba mélyedve nem válaszol – , az élet néha kihúzza a talajt a lábunk alól. Olyankor csak egy dolog fontos. Az, hogy az ember újra talpra álljon, és menjen tovább az úton – mondta, és jelentőségteljesen nézett Consuelóra.”

Bár többször is olvastam A kis herceget, a sorok mögött álló zseniről jóformán semmit sem tudtam, pedig egészen kivételes férfiról van szó. Sophie Villard regénye elsősorban Consuelo életéról szól, az ő szemüvegén keresztül követhetjük nyomon az eseményeket, de mivel a nő életének alakulását alapjaiban befolyásolta Exupéry személyisége és döntései, ezért óhatatlanul is belelátunk a híres író mindennapjaiba, megismerhetjük személyiségét és mélyebb karakterét. Sokszor úgy éreztem, hogy Consuelo, az odaadó feleség, nem érdemli meg, ahogy férje bánik vele. Exupéry ugyanis nehezen megzabolházható ember hírében állt, a maga kalandvágyó természetével és művészlelkével sokszor olyasmit tett, ami méltatlan volt feleségéhez. Egy dolog azonban bizonyos: vitázhattak akármennyit, végül mindig visszataláltak egymáshoz, mert a szerelem már csak így működik. Az ő példájuk rávilágít az őszinte kötődés fontosságára, merjünk kitartani szeretteink mellett, akkor is, ha néha nehéznek érezzük.

„Hogy téveszthetjük így szem elől a célt, amit a szívünk diktál?”

A cselekményvezetés és történetmesélés is nagyon tetszett. A néhol olvasható idézetek A kis hercegből, valamint a fejezetek szerkezete remek összhangot alkotott egymással. A szerzői stílusra is nagyon könnyen ráhangolódtam, látszik, hogy Sophie Villard maga is vérbeli romantikus alkat. Egyedül a viszonylag gyakori helyesírási hibák, elragozások és betű elütések csorbították az élményt, de ez nem jelenti azt, hogy ne érdemelne öt csillagot.

Ha fogékony vagy az irodalomra, esetleg te magad is kedveled A kis herceget, ne hagyd ki a Madame Exupéryt. A romantika kedvelői biztosan élvezni fogják, igazi lelki csemege.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló