Marilyn Monroe igaz története


Marilyn Monroe neve évtizedek óta él a köztudatban, de vajon hogyan vált ő azzá az ikonná, akit 60 éve senki nem felejt? Azt vártam ettől a könyvtől, hogy megismerem a híres színésznő múltját, és feltárul előttem a színfalak mögötti világ. Ha kíváncsi vagy, hogy beváltotta-e a reményeimet, olvass tovább!

Tudtátok, hogy Marilyn Monroe-nak nem is ez igazi neve, de még csak nem is a szőke a természetes hajszíne? Nem mindig volt ám olyan felszabadult és gátlástalan, mint ahogy a kamera előtt viselkedett. A szerzők arra keresték a választ, hogy honnan jött és ki volt valójában. Marilyn története az árvaházban kezdődött, amikor még mindenki Norma néven ismerte. Miután szülőanyjánál pszichológiai rendellenességet állapítottak meg, alkalmatlanná vált a gyereknevelésre, Norma pedig szülők nélkül maradt. Az elhagyatottság és a magány érzése egész életében végigkísérte, úgy érezte, senki sem szereti, és előbb-utóbb mindenki elhagyja. Egy dolog tartotta benne a lelket az évek során: a nagy hollywood-i álom. Norma mindig is a színészetről álmodott, de sokáig csak buta ábrándnak tartotta, gyermekkori elrugaszkodott vágyódásnak, és csak első házasságának válságos éveiben kezdett el komolyan tenni érte. Korán férjhez ment, nevelőanyja 16 éves korában kényszerűségből hozzáadta Jimhez. Norma félt a feleség szereptől, de Jim által megismerhette a szerelem szépségét és a családi élet dolgos mindennapjait. Ezek a tapasztalatok mind egyre közelebb lökték őt valódi önmagához. Norma rájött, hogy nem passzol hozzá a háziasszony élet, sem a gyári dolgozói állás, neki kamera és csillogás kell, amely elfedheti azt a félénk kislányt, aki valaha volt. Felvétel közben átalakult a kacér és magabiztos Marilyn Monroe-vá, de legbelül mindig is a mások szeretetére és elismerésére vágyó kis Norma maradt.

„Az élet is szelíd emelkedővel kezdődik, és minél előrébb halad, annál meredekebb és annál veszélyesebb lesz.”

A könyv olvasása közben rájöttem, miért is szeretek annyira életrajzi regényeket olvasni. Mások útjának megismerése és önmegvalósításuk végigkövetése inspirálóan hat rám, és elkezdek barátomként tekinteni az adott szereplőre. Az utolsó oldalakhoz érve arra gondoltam, hogy nem akarom elengedni Normát, még több dolgot szeretnék megtudni róla, még több élményt átélni vele. Csodás kalandban volt részem, látszik a rengeteg befektetett munka a szerzők részéről, amely precíz és kiváló stílusú regényt eredményezett.

„Marilyn Monroe sokszor panaszkodott arra, hogy senki sem vette a fáradságot annak a kiderítésére, hogy ki ő valójában. Mi megtettük, és egy olyan nagylelkű, szeretetre szomjazó fiatal nőt ismertünk meg, aki hitt az emberi jóságban, és kiállt a kívülállók mellett, mert sokáig ő maga is az volt.”

Az idézetet olvasva az jutott eszembe, hogy nemcsak Claudia és Nadja, hanem velük együtt mi, olvasók is vettük a fáradságot, és megismertük az igazi Marilynt csillogás és smink nélkül. Ha szeretnéd te is megtudni, ki ő valójában, vedd a kezedbe a könyvet, és kísérd végig Normát az árvaháztól a vörös szőnyegig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló