Egy tökéletesen tökéletlen romantikus történet

Colleen Hoover az egyetlen olyan író, akinek a friss megjelenésű könyveire azonnal lecsapok. Nagyon szeretem a stílusát, a humorát és a könyveiben megjelenített témákat. Az All your perfects – magyar címén Minden tökéletesed - rengeteg dicsérő szót kapott a könyvmoly közösségtől, ezért valami igazán különlegesre számítottam, és szerencsére nem is kellett csalódnom.

Quinn és Graham életük legbalszerencsésebb napján találkoznak, ami kapcsolatuk kezdete miatt utólag minden idők legszerencsésebb napjává szépül. Mindkettejük tele van csalódással és veszteséggel, és éppen ez kovácsolja össze őket. Akkor még nem sejtik, hogy a mellettük elrohanó évek milyen kihívásokat tartogatnak számukra, és bele sem gondolnak abba, hogy az eléjük gördített akadályok próbára tehetik szerelmüket. Vajon egymás iránt érzett mély vonzódásuk és ragaszkodásuk elég ahhoz, hogy félretegyék meghiúsult álmaikat?

– Ha csak a hibáidra világítasz rá, akkor elhalványul minden tökéletesed.

A cselekmény két szálon fut, párhuzamosan ismerjük meg a pár múltját és jelenét. Az egymást követő Akkor és Most című fejezetekből kiderül, hogyan találtak egymásra évekkel ezelőtt, valamint a cseppet sem rózsás jelenlegi helyzetüket is megismerjük. A kettő szál éles kontrasztban van egymással, hiszen úgy szemléljük a válságba került házasságukat, hogy közben folyamatosan részesei lehetünk egy elképesztően erős lánggal égő, mindent elsöprő szerelem kezdetének. Legszívesebben rákiabáltam volna kettejükre, hogy vegyék észre, mit sodornak veszélybe olykor érthetetlen viselkedésükkel.

A baj csak az, hogy a szerelem és a boldogság nem jár kéz a kézben. Egymás nélkül is léteznek.

Eddig egy egyszerű romantikus történet alapsztoriját vázoltam fel, de higgyétek el, hogy sokkal több annál. Colleen Hoover rendszeresen foglalkozik komoly problémákkal regényeiben, mint például a családon belüli erőszakkal, a zaklatással, ezúttal pedig a meddőség kérdését boncolgatta. Bármennyire is vágynak családra, Quinn nem tud teherbe esni. A folyamatosan csalódásba torkolló remény és az éveken át tartó próbálkozás felőrli őket, így nem csoda, hogy idáig jutottak. Mindez azért volt rám ekkora hatással, mert én is nagyon vágyom az anyaságra, és elmondhatatlanul fáj a gondolat, hogy esetleg nekem sem adatik meg. Persze, butaság ennyire előreszaladni 20 évesen, de egy ilyen könyvet olvasva akaratlanul is elkalandoznak a gondolataim. Az anyaság kéz a kézben jár a nőiességgel, ezért a gyermekszülésre való képtelenség nem csak álmokat tesz tönkre, hanem az identitást is megkérdőjelezi.

Ebből is látszik, hogy nagyon erős témáról van szó, amit Colleen Hoover a rá jellemző kendőzetlenséggel tár a szemünk elé. De a sok fájdalom mellett rengeteg szeretet is megbújik a sorok között, ami megolvasztotta szívemet. Ez egy olyan könyv, amit minden anyának és gyermekre vágyó nőnek el kellene olvasnia, mert egészen más perspektívába helyezi a házasság életben betöltött szerepét és az anyaságról vallott elképzeléseket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló