Könyv macskaimádóknak

Laura Agustí könyvébe első pillantásra beleszerettem, nagy macskarajongóként és cica gazdiként nem volt kérdés, hogy a polcomon a helye. Sokat vártam tőle, és szerencsére nem kellett csalódnom, ugyanis a szemet gyönyörködtető borító még annál is szebb tartalmat rejt.

„Mi, akik annyira szerencsések vagyunk, hogy állatokkal lakhatunk együtt, tudjuk, hogy ők választanak ki minket. Nevezhetjük ezt köteléknek, energiának, szeretetnek, címkézhetjük bárhogy – pontosan ismerjük az érzést.”

A spanyol származású szerzőnő olykor jobban szereti az állatokat, mint az embereket, ez pedig különösen igaz, ha bizonyos négylábú doromboló kiskedvencekről van szó. Bár – mint könyvéből kiderül – találóbb lenne a macskákra tekinteni gazdiként, akik rólunk, emberekről gondoskodnak. Az illusztrátorként tevékenykedő írónő naplószerűen tárja az olvasó elé tapasztalatait és élményeit a macskatartás szépségeiről és nehézségeiről, rengeteg hasznos és tanulságos tanácsot kínálva állattartó társainak. A praktikus tudás mellett számos érdekességet is olvashatunk a macskák történetéről, látszik, mennyi kutatómunkára és precizitásra volt szükség, hogy ez a kötet ilyen formában megszülethessen. És a meseszép illusztrációkat még meg sem említettem! Laura Agustí képzőművészeti diplomát szerzett, tudását pedig e könyv létrehozásában is kamatoztatni tudta. A rajzok szöveggel alkotott egysége meseszerűvé és igazán szórakoztatóvá tette az olvasást, az élmény teljesen magával ragadott.

„A simogatások, dorombolásuk közepette elveszítem az időérzékem. Lenyűgöz az örökös közömbösségük, a mozdulataik ösztönös eleganciája, az állandó éberségük és a mindenre kiterjedő gőgösségük – tudják, hogy az egész világot az uralmuk alatt tartják.”

Az első oldalak kicsit megrémisztettek, mert inkább tűnt az írónő önéletrajzának, mintsem egy macskákról szóló kézikönyvnek, végül azonban a két műfaj egymást kiegészítve valami igazán kivételesett hozott létre.

A sok illusztráció és a relatív kevés szöveg miatt pár óra alatt könnyedén befejezhető kötetről van szó, cicagazdiknak javaslom, hogy akkorra időzítsék az olvasást, amikor doromboló házikedvencük éppen a közelükben pihen. Én a cicusom simogatásával maxoltam ki az élményt, megvolt a tökéletes összhang. Ha van macskád, netán szeretnél egyet, az Egy macska története tökéletes választás!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló