A nappá vált lány - regény a 14. századi Kínából


Merem állítani, hogy életem legegzotikusabb könyvélménye van mögöttem. A nappá vált lány egy 14. századi Kínában játszódó történelmi fantasy erős kulturális elemekkel. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, olvass tovább!

A 14. század közepén Kína a mongolok uralma alatt működik. A szörnyű hadjáratok rengeteg áldozattal jártak, a népesség pedig szenved a járványoktól és a nagy szárazságtól. Főszereplőnk egy mélyszegénységben élő családból származó lány, aki már kisgyerekkorában saját bőrén tapasztalta meg az éhezést és az erőszakot. Apjával és bátyjával él együtt egy apró faluban, ahol szinte ő maradt az egyetlen életben lévő lány. Amikor fosztogatók támadják meg a települést, a lány szemtanúja lesz apja és testvére halálának, de ahelyett, hogy ez az élmény megbénítaná őt, erőt ad neki. Eltökéli, hogy ő nem lesz az enyészeté. Felveszi testvére nevét, hogy Csu Csungpaként felemelkedjen és beteljesítse nagyszerű sorsát, még akkor is, ha ez olyan áldozatokkal jár, mint saját nőiségének megtagadása.

„Ha az ember más sorsot szeretne, mint amit az Ég mért rá, akkor akarnia kell azt a másik sorsot. Küzdenie kell érte. Szenvedni.”

A történet tömör leírásából biztosan mindenki érzi, hogy nem mindennapi könyvről van szó. Az írónő zseniálisan elevenítette meg az olvasó előtt a 14. századi Kínát. Sokat foglalkozott az akkori kultúra és a hagyományok ismertetésével, bemutatta egy kolostor működését, a hadjáratok levezénylését, valamint a mongolok és a felkelők szemszögét is megismerhettük. Tetszett a váltott szemszögű elbeszélésmód, és bár Csu Csungpa az egyértelmű főszereplő, későbbi hitvesének és legnagyobb ellenségének nézőpontja is megjelent a cselekményben. Oujang, a mongolok oldalán harcoló eunuch tábornok volt számomra a legellentmondásosabb karakter. Egyszerre szerettem és gyűlöltem, de leginkább mély együttérzést ébresztett bennem szerencsétlen múltja. Csu Csungpa a mongol uralom elleni lázadó csapat tagjaként került szembe Oujang-gal, a köztük lévő párhuzam és nyakatekert egymáshoz való viszonyuk végigkísérte a könyvet.

„Az emberek azt mondják, egy kedves barát nélkül eltöltött nap olyan érzés lehet, akár három ősz.”

Tetszett a sok váratlan fordulat, amit főleg Csu Csungpa tettei okoztak. A magát férfinek kiadó nő roppant erős személyiség, aki tisztán halad célja felé, és bár első ránézésre erkölcsös és tiszta szándékú, a könyv végéhez érve úgy éreztem, mintha a fiatalkori őszinteségét megrontotta volna a világ, amibe belecsöppent. Csaták és politikai intrikák… ő maga is áldozata lett a törtetésnek és az önzésnek, mégsem tudtam haragudni rá ezért, mert tudtam, min ment keresztül azért, hogy elérje mindezt.

Te hiszel a sorsban? Bevallom, én néha igen, néha nem, és ha ez lehetséges, A nappá vált lány még inkább megkérdőjelezte a hozzáállásomat. A sors egy megfoghatatlan fogalom, és még ha nincs is eleve elrendelés, annyiban biztosan nagy szerepe van, hogy aki hisz a sorsában, tesz is érte. De még nagyobb motiváló erőnek számít, ha valaki meg szeretné változtatni sorsát, ahogy Csu Csungpa is tette. Izgalmas és felejthetetlen történet, amit nem fogsz elfelejteni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló