A saját érdekedben - egy hátborzongató iskolai thriller

 

Őszintén szólva elég válogatós vagyok, ha thriller vagy krimi kerül a kezembe, ugyanis számtalanszor éreztem már úgy, hogy ez a műfaj már nem tud újat mutatni. De mivel nagy rajongója vagyok a hátborzongató történeteknek, mindig adok egy újabb esélyt, Samantha Downing könyve pedig rácáfolt kezdeti bizonytalanságomra.

A Belmont egy híres és tiszteletreméltó magániskola, ahová a környék legvagyonosabb családjainak gyerekei járnak. Első látásra azt hinnénk, hogy ez kiemeli az intézményt az átlagos középiskolák közül, de azon kívül, hogy a tantermek felszereltsége és az éttermek színvonalával felérő menza túlszárnyalja az állami iskolákat, semmiben sem különbözik. A diákok közötti élcelődés, a pletykák és a bulik itt is hétköznapinak számítanak, mindenki tudja, ki a leghírhedtebb tanár, és az oktatóknak is vannak kedvenc vagy éppen legkevésbé kedvelt diákjaik. Teddy régóta tanít irodalmat a Belmontban, és nem csak a diákok tekintik őt a legnehezebb természetű tanárnak, hanem a kollégái is. Ennek ellenére múlt évben az Év tanára díjat is megkapta, ami sok mindent megváltoztatott benne. Zach mindig is érezte, hogy az irodalom tanár direkt nehezíti meg tanulmányait, ahol csak tudja, de elképzelése sincs, honnan ered ez az ellenszenv. Kisvártatva megrázó események ingatják meg az iskolába járók és alkalmazottak életet. Sorozatos mérgezések veszik kezdetét, melyek közül több is halálos végkimenetelű. Ki lehet a bűnös? Egy diák, egy alkalmazott, netalán egy külsős? Ezen aggasztó kérdésekre keresi a választ mindenki, a gyanúsítottak listája pedig egyre csak gyarapszik…

„A tudás nemcsak hatalom, hanem érték is. Tudnod kell, hogy mikor használhatod fel, és mikor kell befognod a szádat.”

Izgalmas, igaz? Nekem elhihetitek, hogy nem csak a felütés ilyen megnyerő. A történet fordulatossága és kiszámíthatatlansága végig fenntartja az olvasó figyelmét és a könyv befejezése után sem ereszti. A legkülönlegesebb vonása az, hogy gyakorlatilag már az első oldalaktól kezdve nyilvánvaló, hogy ki áll a bűncselekmények mögött, de a Saját érdekedben célja, nem az, hogy egy Agatha Christie-féle detektívregényhez hasonló módon fényt derítsen a gyilkos személyére, hanem az, hogy a szemünk elé tárja az emberi természet legsötétebb bugyrait. Ez a szembesítés a könyv igazi fegyvere, ez teszi olyan letehetetlenné és ütőssé.

„Amikor valami végre rendbe jön, egyből elmúlik valami más. Teddy elég bölcs ahhoz, hogy ezt tudja. Tisztában van azzal, hogy az élet nem habos torta, és rossz is történik néha.”

Ezt a hatást nem lehetett volna elérni erős és egyedi karakterek nélkül. Samantha Downing remek érzékkel körvonalazta a történet szempontjából kiemelt jelentőségű karaktereket, különösen a tanárokat és a diákokat. A történet egyik fontos eleme a tanulók - különösen a gazdag szülők gyermekeinek - vállára nehezedő hatalmas teher hangsúlyozása. Látszik, hogy a neves magániskola csillogása romlott belsőt rejt, ami felemészti a benne dolgozókat és a diákokat. Ez egy tanulságos üzenetet közvetít a stressz és a nyomás romboló hatásáról, és bár szeretünk megfeledkezni a teljesítőképességünk határairól, a könyv felhívja a figyelmet a nyugalom és a bizalom megteremtésének fontosságára mind a szülő-gyermek, mind a tanár-diák kapcsolatban.

Nagyon tetszettek a rövid fejezetek és a több nézőpontú elbeszélés. Gyorsan olvasható történet, amelynek pörgőssége magával ragadja az olvasót, nálam észrevétlenül csúsztak le 100 oldalak egy ültő helyemben. Azoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza egy kis félelemtől és kedvelik az ijesztőbb történeteket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló