Legfrissebb Jane Austen élményem - Emma

 

Jane Austen könyvei mindig levesznek a lábamról, hála az írónő egyedi humorának, az érdekfeszítő párbeszédeknek és a leírások szépirodalmi igényességének. Az Emma már régóta csücsül a várólistámon, és hála a Menő Könyveknek végre sort keríthettem az elolvasására.

Emma Woodhouse rendkívül különleges nő. Jómódú családból származik, ami nemcsak a külsején, hanem a modorában és éles eszén is meglátszik. Gyerekkorában páratlan neveltetésben részesült, szerető környezetben nőtt fel, ezért igazán hűséges otthonához, különösen a sokat betegeskedő édesapja miatt. A lány eldöntötte, hogy egész életét apja ápolásának szenteli, még akkor is, ha ez olyan áldozatokkal jár, mint például a házasságról való lemondás. Beéri hát azzal, hogy kerítőnőt játszva másokat segít hozzá a szerelem élményének megtapasztalásához. De vajon mi történne, ha Emma olyan férfiba botlana, aki még az ő szívét is megdobogtatja?

"Semmi jó nem ér fel a szív gyengédségével – mondta magának később. – Semmi nem fogható ehhez. A szív melegsége és gyengédsége, szeretetteljes, nyílt modorral együtt, vonzerő dolgában a világ legvilágosabb elméje fölött is győzedelmeskedni tud, ebben biztos vagyok."

Úgy tekintek erre a regényre, mint egy nő önismereti útjára. Emma oldalról oldalra vált igazi nővé, aki a tapasztalatai által közelebb került önmagához. Rendkívül izgalmas volt látni vívódásait, hiszem hol másoknak, hol magának igyekezett megfelelni rendületlenül.

A könyv akár három különálló történetet is felölelhetne, erre utal a szerkezet is. És bár a különálló egységek önmagukban is megállnák a helyüket, így együtt alkotnak tökéletes egészet. A szépen megkomponált cselekmény értékét pedig tovább növelte a Jane Austen-tőle már megszokott gyönyörű fogalmazásmód.

"[…] a szerelemnek százféle különböző módja lehet."

Olyan jól esett kiszakadni a mindennapokból egy örömteli végkifejlettel záruló szerelmes történettel. Az olvasás valóságosan feltöltött, a vidéki környezet gyógyír volt lelkemre, úgyhogy, ha hozzám hasonlóan ti is szeretnétek részt venni egy nem mindennapi irodalmi utazásban, válasszátok az Emmát!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló