Ismerd meg II. Erzsébet királynőt!

 

A Kossuth Kiadó jóvoltából lehetőségem nyílt elolvasni Eva-Maria Bast regényét a 2022-és év során elhunyt II. Erzsébet angol királynőről. Ha érdekel, hogy tetszett, olvass tovább.

Az egyik leghíresebb angol uralkodó életébe akkor csöppenünk bele, amikor huszonéves korában még gondolni sem akart a koronára és mindenki csak Lilibetnek szólította. Fiatal életének első nagy fordulata édesapjának megkoronázása volt, miután a jogos trónörökös öccse javára lemondott a címről. Lilibet nehezen szokott hozzá az új körülményekhez, megváltozott családi életéhez, amit tovább tetézett a Fülöp herceggel való megismerkedése. Hamar megtalálták a közös hangot, pedig az ifjú herceg aktív szerepet vállalt az éppen zajló második világháborúban, rendszeres veszélynek téve ki életét. Kedvese példáját követve Lilibet is szeretett volna részt vállalni a küzdelemben, ezért olyan hétköznapi - sokak szerint nem hercegnőnek való - tevékenységek kitanulásába kezdett, mint az autószerelés vagy a vezetés. A herceg és a hercegnő vonzalma kiállta az idő próbáját, a háború véget érését követően egyre jobban vágytak egymás társaságára. A királyi család élete azonban egyáltalán nem olyan csillogó és könnyű, mint elsőre látszik, ezt pedig a trónörökös Lilibet is pontosan jól tudta. Hogyan képes egy ember alárendelni önmagát egy olyan szerepnek, amire sohasem vágyott? Megőrizhető a saját magunkkal és a másokkal való egészséges kapcsolat, ha kettős életet élünk? Lilibet sorsa erre ad választ.

„Milyen kicsi és jelentéktelen, milyen védtelen az ember a hatalmas természettel szemben.”

Azért szeretek annyira önéletrajzi ihletésű könyveket olvasni, mert hirtelen elkezdem hozzám rendkívül közelinek érezni a történet főszereplőit. Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a hírességek, ikonok is egyszerű emberek, az ilyen történetek pedig éppen erre mutatnak rá. II. Erzsébet tavaly bekövetkezett halála megrázta az egész világot, de a könyv elolvasása után sokkal közelebb éreztem magamhoz, mint amikor a gyászhírtől volt hangos a média. A királynő személyében egy vidám, optimista, de a kettős szereppel borzasztóan küzdő nőt ismertem meg, aki rászolgált az őt övező szeretetre és tiszteletre.

A Kossuth Kiadó kínálatában szerepel egy Diana hercegnőről szóló kötet is, érdemes azt is elolvasni, mert valós képet nyújt a királyi család életéről, és különösen arról, hogy a külső csillogás sokszor rengeteg áldozattal és fájdalommal jár.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló