A horrorirodalom legjava egy kötetben

 

A sötétség szavai egy novellás kötet, melynek célja, hogy megismertesse az olvasóval a minőségi horrorirodalmat különleges írásokon keresztül a világ minden tájáról. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent kötetet eredetileg James D. Jenkins és Ryan Cagle szerkesztette, a két külföldi horror rajongó pedig egy magyar szerző, Veres Attila művét is beválogatta a 19 novella közé.

Mindegyik történet egyedi és hátborzongató, de ahány szerző, annyiféle stílus, ezért egészen különböző eszközökkel értek el félelmet keltő hatást. Voltak olyan novellák, ahol konkrét szörnyetegek és szellemek hozták rám a frászt, más írások azonban a kifejezésmód erejével érték el azt, hogy olvasás közben ki-kitekintsek a könyvből. Nagyon tetszett, hogy azáltal, hogy a szerkesztők a világ számos országából válogattak szerzőket, az egyes kultúrák folklórjába is betekintést nyertem, ugyanis a horrorirodalom nagyban épít a hagyományokra, mítoszokra. Számos idegen nyelvű kifejezést ismerhettem meg, tehát nem csak szórakoztató, de tudással is gazdagító olvasmány.

Külön kiemelném, hogy mennyire elégedett voltam a novellákat megelőző rövid összefoglalókkal, amelyek az adott ország horrorirodalmának hagyományára, elterjedtségére és a szerző tömör bemutatására terjedtek ki. Mindez rendkívül alapos kutatómunkára és elhivatottságra utal, ami nagy tiszteletet ébresztett bennem a szerkesztők iránt.

Annak érdekében, hogy képet kapjatok arról, hogy mire számíthattok, ha a kezetekbe veszitek A sötétség szavait, röviden bemutatom pár novella alapsztoriját.

Veres Attila Méltósággal viselt című írása egy kisgyermekről szól, akinek az édesanyja elhiteti vele, hogy kedvenc plüssállata gyógyíthatatlan beteg – teszi ezt annak érdekében, hogy megszűnjön ragaszkodása a játék mackóhoz, hiszen elég idős már. A kisfiú azonban nehezen viseli a gyász megtapasztalását, ami rendkívül furcsa viselkedést idéz elő nála…

Elisando Solsona Berögződések című novellája egy fotóművészről és párjáról szól, akik egy elhagyatott síparadicsomhoz utaznak. A fényképész egy új projekten dolgozik, melynek témájául a kihalt helyeket választotta, a fotósorozat utolsó darabjának pedig igazán ütősnek kell lennie. Szinte megszállottá válik a képpel kapcsolatban, és meg sem hallja párja aggodalmait, aki szerint a régi síparadicsommal valami nem stimmel.

Azt gondolom, hogy ez a két rövid összefoglaló remekül érzékelteti, milyen élmény vár rátok, ha a kezetekbe veszitek a könyvet. Számítsatok arra, hogy nem könnyű olvasmány, meglehetősen kendőzetlen még a durvább részletekkel kapcsolatban is, de hát mégiscsak horrorról beszélünk. Aki szomjaz a borzongató irodalomra semmiképp se hagyja ki!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló