Mintha gonoszok volnánk - egy színházi krimi

 

Hideget, meleget is hallottam M. L. Rio könyvéről, de a vegyes vélemények csak még kíváncsibbá tettek. Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy elküldték a kötetet! Lássuk, hogy tetszett!

A Dellecher főiskolában többféle szakon tanulhatnak a diákok különféle humán tárgyakat és művészeteket. Főszereplőnk, Oliver sikeresen eljutott a színészi képzés negyedik évéhez, bár maga sem érti, hogyan. A fiú nem tartja kiemelkedő tehetségnek magát, ellentétben James-szel és Richard-dal, az oktatóik kedvenceivel. Képzésük során számos Shakespeare darabot vittek színpadra, belebújva valamennyi szereplő bőrébe. De vajon hol kezdődnek ők, és hol az általuk megelevenített karakterek. Mi történik a személyiségükkel, ha valódi énjük felett átveszik az uralmat a fiktív szereplők? És a legégetőbb kérdés: hogy került Oliver börtönbe?

“[…] vajon a művészet az élet imitálása, avagy épp fordítva.”

A lélektani krimi és a színház vegyítése egyedülálló eredményhez vezet, a főiskolai környezetbe helyezése pedig tovább növelte a színvonalát és a hatását. Azt kell mondjam, hogy meglehetősen lassú folyású cselekményről beszélünk, aminek elsősorban az az oka, hogy a szerző a karakterek belső világának alakulására helyezte a hangsúlyt. Hátborzongató volt azzal szembesülni, hogy az emberek mennyire képesek kifordulni magukból, azt gondolom, hogy a szerző végső célja az volt, hogy tükröt tartson elénk. Mindannyian fel tudjuk fedezni magunkat egy kicsit valamelyik színész tanoncban, ezért tartom ennyire különleges olvasmánynak.

Kicsit hiányoltam a nagyobb csattanót, nem történt semmi igazán váratlan az utolsó oldalakhoz érve, és bár rám így is nagy hatással volt, sokkal átütőbb lett volna, ha a szerző belevisz egy utolsó nagy csavart.

“Úgy véltem, hogy talán a „bátor" és az „őrült" jelzők nem zárják ki egymást.”

Rengeteg Shakespeare részlet olvasható a regényben, le a kalappal M. L. Rio előtt a precizitásáért, remek összhangot teremtett a szövegrészletek és a könyv világa között.

Összességében bátran ajánlom a pszichothrillerek kedvelőinek, vagy azoknak, akik kihívásra és egy nem mindennapi olvasmányra vágynak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló