Térkép a munka világának útvesztőjéhez

 

A mai cikk elsősorban azoknak szól, akik dolgoznak vagy dolgoztak már valaha. Nem titok, hogy minden ember arra törekszik, hogy olyan munkát vállaljon, amit szeret és elégedettséggel tölti el. Azonban az unalmas és csöppet naiv mondatok, mint a „Bármire képes vagy” és a „Akármilyen munkát választhatsz” könnyen tévútra vezethetnek, mert bizony a munka világa nem fenékig tejfel és előfordulhat, hogy kompromisszumokat kell tennünk. Carina Maggar Hogyan ne legyen szívás a munka? című könyve segít eligazodni a munka világában, de legfőképpen hozzájárul ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy érezzük magunkat az aktuális állásunkban és hogyan szeretnénk érezni magunkat valójában.

Úgy érzem, nagyon jókor olvastam ezt a könyvet. Eddig nem igazán dolgoztam sokat életemben, tavaly nyáron vállaltam először komolyabb munkát egy kisbolt-kávézóban. Egyetemista éveim alatt nem mertem belevágni semmibe szorgalmi időszak hónapjaiban, mert attól tartottam, hogy túlhajtanám magam. A nyári kávézós munka azonban ráébresztett, hogy szeretném kipróbálni magam szakmai környezetben. Így történt, hogy a kezdeti fenntartásaim ellenére jelentkeztem gyakornoknak egy nemzetközi céghez, ahol azóta már főállású pozíciót töltök be. Ez egy elég friss dolog az életemben, úgyhogy úgy tekintettem erre a könyvecskére, mint egy útmutatóra a jövőre nézve.

Azoknak pedig, akik régebb óta tagjai a munka világának, olyan akár egy tükör. Belenézve rájöhetsz, mit csinálsz rosszul, miben kéne fejlődnöd és hogyan válj azzá az emberré a karrieredben, akivé válni szeretnél. Az ilyen szembesítések sosem egyszerűek, ám annál hasznosabbak!

„A visszautasítás az élet velejárója. Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a szerelmi bánat és a kopaszodás: senki sem örül neki, mégis elkerülhetetlen.”

Persze ahány munka, annyiféle probléma és sajátosság, éppen ezért például az én munkahelyi környezetemre és munkakörömre nem illett minden tanács/tapasztalat, amiről a szerző írt, de ezt nem tartom problémának, hiszen sosem lehet tudni, hogyan halad egy ember karrierútja. Minél több információ birtokában vagyunk, annál nagyobb az esélyünk, hogy jók leszünk abban, amit csinálunk.

„Az emberek ítélkezni fognak feletted. Az emberek mindig találnak valamit, ami nem nyeri el a tetszésüket. Úgyhogy akár el is fogadhatod saját magadat olyannak, amilyen vagy. Légy önmagad, mert az utálkozóknak úgysem tudsz megfelelni.”

Azért volt benne egy-két klisé-szerű mondat, illetve néhol éreztem ellentmondást egyes tanácsok között, de ha ezektől eltekintünk, és az egyedi humorra, valamint az azt remekül kísérő szórakoztató illusztrációkra fókuszálunk, egy rendkívül hasznos kötetet kapunk. Ha bizonytalan vagy a munka világát illetően, netán most tervezed elvállalni életed első jelentősebb állását, mindenképpen olvasd el, de persze azoknak is ajánlom, akik szeretnék jobban megismerni magukat és ehhez egy kis mankóra van szükségük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló