Mit olvassatok karácsonykor?

 


A december a kedvenc hónapom, hiszen az advent, a várakozás izgalma mindent átitat ebben az időszakban, ami mindig békességet hoz szívembe. Egy korábbi bejegyzésemben már olvashattatok arról, hogy a decemberi „napi szép” kihívással szoktam még különlegesebbé tenni mindennapjaimat, ha esetleg elmulasztottátok, ezen a linken megtudhatjátok, miről szól ez a kihívás: https://gubbooks.blogspot.com/2020/11/tedd-meg-szebbe-decembered.html. Azonban van egy másik lehetőség is, hogy egy kis extra varázst csempésszünk ezekbe a hetekbe, mégpedig olvasással. Tartsatok velem, hogy megtudjátok, milyen karácsonyi könyveket ajánlok nektek!

1. Agatha Christie: Karácsonyi krimik

    Ha kedvelitek a krimi műfaját, biztosan imádni fogjátok ezt a kötetet. Agatha Christie az egyik kedvenc szerzőm, órákig tudnám dicsérni munkáit, ezért nem csoda, hogy ez a könyv is levett a lábamról. Négy kisebb terjedelmű regényét válogatták össze a szerkesztők, amelyeknek mind a karácsony ünnepe áll a középpontjában. Ezek a művek a következők:

·       Hercule Poirot karácsonya

·       Karácsonyi kaland

·       A karácsonyi puding esete

·       Karácsonyi tragédia

Szerintem már a címek is sokatmondóak, és megsúgom, hogy valóban olyan izgalmakkal kecsegtetnek, mint amit elsőre feltételeztek róluk. A karácsonyi hangulat vegyítése a gyilkosságokkal és nyomozással persze kicsit furcsán hangzik, azonban meglepően jól összeillenek, az ünnepi hangulat és atmoszféra pedig csak még hátborzongatóbbá, rejtélyessé teszi a krimi szálat, arról nem is beszélve, hogy a történetek főszereplői Miss Marple és Hercule Poirot személyében Agatha ikonikus alakjai, akikről élvezet olvasni.

Zárásként csak annyit fűznék még hozzá, hogy: "Christie-t karácsonyra!

   2. Jay Asher: Micsoda fény!

    A Tizenhárom okom volt írójától 2018-ban jelent meg ez a könyv, ami egy igazán bájos romantikus történet. A cselekmény helyszíne Kalifornia, ahova Sierra a családjával együtt minden karácsonykor elutazik, hogy a helyi lakosoknak karácsonyfát áruljanak, és az ottani ismerőseikkel, barátaikkal töltsék az ünnepeket. Habár kicsit nehéz minden évben búcsút venni otthonuktól, rengeteg szép emlék köti őket a kis városkához, ami idén még különlegesebbé válik Sierra számára, hiszen megismerkedik Calebbel. A fiú múltját azonban számos titok homályosítja el, főszereplőnk  figyelmen kívül hagyva a pletykákat, elhatározza, hogy ad egy esélyt Calebnek, ami élete egyik legjobb döntésének bizonyul. A történet legfontosabb üzenete, hogy nem szabad engednünk az előítéleteknek, hanem hinnünk kell az emberek jóságában és a megbocsátásban, ami a karácsony közeledtével a legtöbb ember mindennapjaiban előtérbe is kerül. Nem kizárólag az évnek ebben a szakaszában kellene eszerint cselekednünk, hanem az egész életünket ilyen békességnek kéne uralnia. Ez a szeretetteljes mondanivaló megmelengette szívemet, a könyv pedig ezzel végképp megalapozta az ünnepi hangulatomat.

    3. Kosztolányi Dezső: Csodát nekem

    A Libri idén is csodaszép karácsonyi kötetekkel lepett meg minket, a 2020-as kiadások nagyon különlegesre sikerültek. Kosztolányitól verseket és prózai írásokat is olvashatunk, melyek nagy része a karácsony szellemében íródott, habár számos olyan mű is megjelenik a könyvben, ami nem kötődik szorosan ehhez az időszakhoz. A szerző nagy kedvencemmé vált, amikor az Édes Anna című művét olvastam, gyönyörűen használja a magyar nyelvet, ami miatt olvasása közben mindig átjár a büszkeség érzése, hogy ez a nyelv az anyanyelvem.

  4. Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

    A második ünnepi könyv ebben az évben Karinthy műveinek válogatása, amelyben novellákat, cikkeket és gondolatfoszlányokat olvashatunk. Ez derűsebb hangvételű kötet, mint a Csodát nekem, de ez nem meglepő, hiszen Karinthy híres humoráról és megmosolyogtató írásairól. Rengeteget nevettem olvasás közben, teljesen felvidítottak írásai. Különösen tetszett a kötetnek címet adó írások gyűjteménye, amelyben Karinthy különféle nyelvi társasjátékokat mutat be, amit a saját korában játszottak ismerőseivel. Olyan szellemesen mutatta be ezeket a társasjátékokat, és olyan vicces példákat hozott szemléltetésként, hogy kedvem támadt ezekhez a játékokhoz. Ha képes lennék időutazásra, biztosan visszamennék Karinthy életének éveibe, hogy részt vegyek pár játékban vele és írótársaival.

    5. Charles Dickens: Karácsonyi ének

    Végül, de nem utolsó sorban egy igazi klasszikus került a listára, amit szerintem sokan ismernek közületek, hiszen színpadi változat és filmes adaptáció is készült belőle (egyébként elolvasása után eszméltem rá, hogy egy Barbie rajzfilm is feldolgozta a történetet, ami az egyik kedvencem volt kisebb koromban). Dickens regényének főszereplője egy megkeseredett idős férfi, akinek szívét még a karácsony sem tudja felolvasztani. A mindenkivel mogorva és zsugori embert azonban egy éjszaka szellemek keresik fel, akik megmutatják neki a múlt, a jelen és a jövő karácsonyait, azzal a céllal, hogy segítenek az idős úrnak, hogy megjavuljon. A történet a karácsony igazi értékeire hívja fel az olvasó figyelmét, amiről a mai világban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és bár Dickens 1843-ban írta a könyvet, üzenete a mai napig érvényes.

     Ezek tehát a kedvenc karácsonyi könyveim, amik garantáltan megteremtik az ünnepi hangulatot, ezzel is szebbé téve a decembert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló