Visszavágó - a Viszály folytatása

 

V. E. Schwab Az elvetemültek című sorozata nagy kedvencemmé vált, miután olvastam az első részt. Ha lemaradtál volna a Viszályról szóló értékelésemről, ide kattintva elolvashatod, mielőtt tovább görgetsz. Lássuk, hogy tetszett a második kötet, érdemes-e kezünkbe venni a folytatást.

A válasz egy hatalmas IGEN. Bevallom, kissé aggódtam, hogyan lesz képes az írónő valami újdonságra, okoz-e még meglepetést. Nem kellett csalódnom! A Visszavágó cselekménye hasonlóan feszült és izgalmas, a történet pedig határozottan szintet lépett. Ebben a részben a már ismert karaktereket mellett új szereplőket is felvonultat a szerző. És mint tudjuk: minél több szereplő, annál bonyolultabb a történetvezetés. Sok író belebukik a nagyon sok karakteres írásokba, nem is beszélve a nézőpontok és idősíkok váltogatásáról. De nem Schwab! Gyakran ugrálunk az időben, ahogy azt a Viszályban megszokhattuk, ez mégsem teszi zavarossá és követhetetlenné.


A történetről nem szándékozok elárulni sokat, hiszen az első rész végkifejletét viszi tovább a Visszavágó, amit nem fogok itt részletesen elmesélni – úgyhogy nyugodtan olvass tovább. :D Annyit ettől függetlenül kiemelnék, hogy bizonyos elemek kísértetiesen hasonlítottak a Viszályban leírtakhoz, de a leheletnyi deja vú érzéstől függetlenül nem mondanám azt, hogy pusztán megismételte a korábbiakat más köntösbe csomagolva. Már csak a karakterek és a RendKívüliek létezésének árnyalása miatt is megéri folytatni a sorozatot, nekem ugyanis pont ezek hiányoztak az első részből.

Határozottan elgondolkodtatóbb ez a kötet. Az RK-k és az emberek kapcsolatának nehézségeit is jobban tárgyalja a könyv. A szereplők párbeszédein keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a furcsa társadalomba, ennek hála mind az egyszerű emberek és a különleges képességekkel rendelkezők nézőpontját is a szemünk elé tárja Schwab. Vajon az RK-k tényleg rosszak, vagy mindössze azért hajlamosabbak a bűnözésre, mert ezt a bélyeget sütötték rájuk? Mi van akkor, ha az ismeretlentől való félelem szüli az ellenségeskedést?

„Az az igazság, Syd, hogy mindig lesz valaki, aki erősebb nálad. Így működik a világ. – Felnézett a csillogó felhőkarcolóra. – Nem számít, hogy ember ember ellen, ember RK ellen vagy RK RK ellen. Teszed, amire képes vagy. Küzdesz, győzöl, sztán egyszer csak veszítesz.”

A könyv moly.hu adatlapján szerepel a gyász címke is. Ez azért van, mert a halál és az elmúlás témája nagyon hangsúlyos a könyvben. A szereplőink motivációi között a hatalom és a biztonság mellett az élni akarás szerepel a legelőkelőbb helyen. A sorokat olvasva mi is állandóan a halandóság tényével szembesülünk, ami bár nem a legvidámabb téma, nem hagyhatjuk figyelmen kívül mi magunk sem.

A Viszály esetében leírtak ezúttal is érvényesek. Komor, borús és sötét könyvre készüljetek. Akinek tetszett az első rész, bátran fogjon hozzá a második felvonáshoz, biztosan tetszeni fog!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló