Herceg vagy Szörnyeteg?

Serena Valentino Gonosztevők sorozata az eredeti Disney történeteket meséli újra. A retellingek középpontjában a negatív szereplők, gyermekkorunk kedvenc hercegnőinek ellenségei állnak. Ki ne lenne kíváncsi, hogy Hófehérke mostohája hogyan vált oly kegyetlenné? A Menő Könyveknek hála a Ki a legszebb? Hófehérke retelling után a Szépség és a Szörnyeteg újramesélése is megjelent Herceg vagy Szörnyeteg? címmel. Ha esetleg lemaradtál volna korábbi értékelésemről, ide kattintva elolvashatod! :)

 A Szépség és a Szörnyeteg alapsztoriját senkinek sem kell bemutatnom. A könyvmoly Belle és az ijesztő szörny egymásra találása a szerelem mindent elsöprő erejéről szól, amely túlmutat a felszínességen. Varázslatos tanmese az előítéletek leküzdéséről, külső-belső szembeállításról és az őszinte szeretet térnyerésének fontosságáról. Örök kedvenc Disney történetem, valószínűleg a Belle-lel aló azonosulásom miatt – az olvasás iránti elkötelezettségem után ez nem meglepő :D. De nem pusztán emiatt szeretem annyira a mesét, a mondanivalóját és nézeteit teljes mértékben osztom. A „ne ítélj a borító alapján” nem csak az olvasmányválasztásra, hanem embertársaink megítélésére is igaz, a Szépség és a Szörnyeteg pedig pont erre világít rá. Ha te is kedveled a mesét, biztosan elmerengtél már azon, mi vezetett a Herceg tragédiájához. Jó, azt tudjuk, hogy emberként kegyetlensége miatt rászolgált a bűnhődésre, de pontosan mi történt vele, miket tett, hogyan vált azzá a személlyé, aki a mesében már készen állt előttünk? Serena Valentino ennek magyarázására tesz kísérletet a szűk 200 oldalas könyvében.

A Ki a legszebb? is nagyon elnyerte tetszésemet, nem kételkedtem tehát abban, hogy ez a kötet is jó élményt fog nyújtani. Szerencsére nem kellett csalódnom, pont azt kaptam, amire vágytam: a mese hangulat, az egyszerűség tökéletes kikapcsolódást nyújtott, ami itt az egyetemi szorgalmi időszak sűrűjében nagyon is rám fért. A megfogalmazás és stílus teljes egészében az eredeti mese jelleget idézi, emiatt olyan érzésem volt, mintha visszarepültem volna az időben, elveszve a sorok között újra kislánynak érezhettem magam.

Persze ez nem azt jelenti, hogy gyerekkönyvről van szó! Bár a stílus teremtett egyfajta nosztalgikus hangulatot, a téma komoly és felnőtt fejjel olvasva olyan tartalmakat is felfedezhetünk benne, ami gyerekfejjel nem biztos, hogy átjön. Furcsa, hogy ilyen kis terjedelmű alkotásban mennyi tartalom fér el. A Herceg önismereti útja roppant érdekes, személyiségfejlődése figyelemre méltó. Emberből szörnyeteggé, majd szörnyetegből emberré alakulása nem csak fizikai változást jelent, sőt! A szerzőnő elmésen felvetette azt a kérdést is, hogy valójában mi tesz egy embert emberivé? A Szörnyeteg példáján keresztül könnyen megadhatjuk a választ: érezni és szeretni a legemberibb dolog a világon, az ettől való tartózkodás és menekülés csupán önmagunk megfosztása magától az élettől.

„(…) De ahhoz, hogy valaki meghalhasson, előbb élnie kellett. A szörnyeteg végre elmondhatta, hogy élt – hiszen szeretett.”

Most jöttem rá, hogy van egy kis Dorian Gray beütése a történetnek, azt leszámítva, hogy a Herceg gazságai nem a róla készült festményen, hanem saját magán ütköznek ki. Számomra ez egy az egyben annak a bizonyítéka, hogy mennyivel többet nyom a latba a belső szépség, és milyen csalóka tud lenni a megnyerő megjelenés, ami képes elrejteni egy ember igazi személyét. Ezt szem előtt tartva kell nekünk is a környezetünkben mozognunk, sose hagyjuk, hogy viselkedésünk alárendelődjön a külsőségeknek.

„Egykori rémtettei most az arcára voltak írva, amelynek láttán olyan fájdalmasan rándult össze a bensője, hogy a rosszullét kerülgette.”

Herceg vagy Szörnyeteg? Szépség vagy rútság? Szerelem vagy magány? Az utolsó oldalhoz érkezve minden kérdésre választ kaphatunk, úgyhogy, ha hozzám hasonlóan rajongsz a mesékért, ne habozz, vágj bele Serena Valentino írásaiba, nem fog csalódást okozni!


Ez a cikk a Prológus Magánkönyvtár pusztító projektjére készült. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló