Miért kezdd el már ma a saját bullet journal naplód? 2. rész

 


Folytassuk hát a bullet journal művészetéről szóló beszélgetésünket, és kezdjünk bele ennek a témának a második részébe! Ha esetleg lemaradtál volna az első cikkről, itt elolvashatod.

Ha sikerült meggyőznöm téged arról, hogy a BuJo nagyon hasznos, most beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi kell ahhoz, hogy hozzáfogj.


Ha tanácstalannak érzed magad, akkor megnyugtatlak, hogy ezzel nem vagy egyedül. Ryder könyve szuper kiindulópont, bár némi megjegyzésem van vele kapcsolatban, Sokszor úgy éreztem, hogy a módszert úgy mutatja be, mintha atomfizika lenne, pedig ez a rendszer sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy kinéz. Mindenki gondoljon arra, hogy milyen hiányosságot érez jelenleg az életében. Ha ez megvan, egyszerűen használja erre a naplót.

Nem tudod számon tartani a születésnapokat?

Készíts egy oldalt, ahova felírod őket!

Nem tudod, hogyan javíts az életmódodon?

Készíts egy oldalt, ahova ötletelsz, majd szokáskövetőket, hogy rutinná váljanak!

Feszült vagy?

Írd ki magadból!



Az a szép ebben az egészben, hogy egy tollal és egy füzettel megválthatod a világot. Persze nem az egész bolygóra értettem, hanem a saját világodra, de végülis az épp elég, nem?

Ryder létrehozott egy weboldalt is (https://bulletjournal.com/), ahova feltöltött oktató videókat, azok mindenképp nagy segítséget jelentenek annak, aki kezdő, de ne felejtsétek el, hogy nem kell sémákhoz ragaszkodni, merjetek olyan jeleket, színeket, betűket használni, amit ti jónak gondoltok. Tekintsetek úgy minden videóra, rajzra, mint inspirációra, ne pedig elvárt sablonra.


És most érkeztünk el egy nagyon fontos pontra ebben a cikkben. A @gubbooks Instagram oldalamon rendszeresen megosztom a naplóm oldalait (nem az összeset, mert vannak olyan személyes lapok, amik csak rám tartoznak). Gyakran kapok visszajelzéseket, sokan meg szokták dicsérni, mert szépnek és igényesnek gondolják őket, amiért nagyon hálás vagyok, mert az embernek mindig jól esik, ha értékelik a munkáját. DE! Én azért rajzolok, díszítgetek, mert a naplózás így teret ad az alkotói szenvedélyemnek is, de a közösségi médiában látható tökéletes BuJo-k az eredetinek pusztán felturbózott változatai. A szerző többször is kihangsúlyozza a könyvben, hogy a díszítés remek, viszont nem szabad, hogy a tartalom és a használat rovására menjen. A naplózás lényege, hogy praktikus és átlátható legyen, viszont a matricákkal teleragasztott oldalak könnyen láthatatlanná tehetik a lényeget. Nem kell szépnek lennie, nem baj, ha nem tudsz vagy nem szeretsz rajzolni, mert ez nem arról szól. Minimalista BuJo-kat azért sem látunk például Pinteresten, mert tulajdonképpen azt minek is osztaná meg bárki? Idéznék a könyvből:

„Sokan azt hiszik, nem alkalmazhatják a módszert, mert nem tudnak ügyesen rajzolni, vagy csúnyácska a kézírásuk. De hadd oszlassam el ezeket a félelmeket. A naplózásnál a forma nem számít, csakis a tartalom. Ha valaki mindkettőt mesterien megoldja, megemelem a kalapom előtte. Ám valójában elegendő, ha művészi vénánk kimerül abban, hogy képesek vagyunk többé-kevésbé egyenes vonalakat húzni.”

„Nem az a lényeg, hogy néz ki a naplónk, hanem az, milyen érzéseket vált ki belőlünk, és mennyire működik hatékonyan.”

Zárásként pedig egy kérdésem lenne hozzátok: Miért is nem kezded el már ma a saját naplód?

Ha szeretnél szervezetebb életet élni, uralni a körülötted zajló őrületet, akkor ehhez minden eszköz ott lapul az íróasztalod fiókjában! Merjétek kipróbálni, nem fog csalódást okozni!

Ha van kérdésetek a témával kapcsolatban, írjatok nekem, szívesen segítek elindulni ezen az izgalmas úton, ami egy jobb élet felé vezet.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló