Szerelmes krimik a krimi szerelmeseinek


Agatha Christie könyveit általában akkor olvasom, amikor komfortra van szükségem. Csavaros és ötletes krimijei teljesen beszippantanak, imádom a rejtvényfejtést és a szerzőnő szellemességét, ami az egész cselekményt átszövi. Ezúttal egy novelláskötetet olvastam Agatha tollából, melyet a Helikon Kiadó február 14-én jelentetett meg Valentin-nap alkalmából. Éppen ezért nem meglepő, hogy a válogatott írások közös kapcsolódási pontja nem más, mint a szerelem.

A 14 romantikus krimit egy 15. történet követi, Szívügyek címmel. Különösen tetszett a kötet eme utolsó darabja, mert magáról Agatha Christie-ről szól. Az írónő mindössze pár oldalas alkotásában naplószerű stílusban elmeséli életének egy szerelemmel és udvarlással átitatott szakaszát. A személyes hangvétel nagyon közel hozta hozzám a szerzőt, akit évek óta csodálok tehetségéért és leleményességéért, örömmel töltött el, hogy ezt az oldalát is megismerhettem.

„(…) honnan lehet tudni, hogy szerelmesek vagyunk-e valakibe, vagy sem? És ha távollétében semmit sem jelent számunkra, a jelenlétében viszont elalélunk tőle, akkor melyik lehet a valódi érzésünk?”

A többi 14 történet (gratuláció a szerkesztőknek ezért az apró utalásért a Valentin-nap dátumára :D) sokszínűsége figyelemre méltó. Agatha ikonikus karaktereinek felbukkanása jókedvre derített, különösen Poirot és Miss Marple alakja varázsolt mosolyt arcomra. A két legismertebb nyomozózseni mellett Mr. Quin, Mr. Parker Pyne valamint Tuppence és Tommy párosa is színre lépett. Utóbbi szereplők valószínűleg az elkötelezettebb Agatha rajongóknak ismerősek, ha eddig nem találkoztál velük, a Szerelmi bűnügyek kötet lehetőséget kínál, hogy rövidke, pusztán pár 10 oldalas novellákon keresztül megismerkedj velük.

„Hányszor mondjam még, hogy a nyomok belülről jönnek? A kis szürke sejtekben van minden rejtély nyitja.”

Az a tapasztalatom, hogy sok olvasó a regényeket preferálja a novellákkal szemben, és én magam is hosszú éveken keresztül kerültem ezt a műfajt. Mindig azt éreztem, hogy a szűk terjedelem a kidolgozottság rovására megy, kevésbé tudom beleélni magam, mert mire elkezdenék kötődni a karakterekhez, már vége is. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha helyén kezeljük a novellákat és az elvárásainkat is jellegzetességeihez igazítjuk.

Mire számítsatok, ha Agatha Christie rövid történeteit olvassátok?

Gyors kikapcsolódást nyújt, fűszerezve a rejtvényfejtés adta agytornával, a nyomozás izgalmával, és a titok felderítése után érzett megkönnyebbüléssel és diadallal. Azoknak ajánlom, akik már ismerik Agatha Christie munkásságát és karaktereit. A novellák olvasása akkor igazán élvezetes, ha nem idegen a szerző stílusa és automatikusan rá tudunk hangolódni elbeszélési stílusára. Ha szeretnétek belevágni a Szerelmi bűnügyekbe, először mindenképpen olvassatok el egy különálló regényt, mondjuk egy Poirot történetet. A Helikon Kiadó csodás és egységes borítóval jelenteti meg folyamatosan a krimi királynőjének alkotásait, válogassatok bátran!

A nyáron megjelent Szentivánéji krimik novella gyűjtemény után sem csalódtam ebben a kötetben, elégedett voltam mind a kivitelezéssel, mind a szerkesztői munkával, gyógyír volt lelkemre. A detektívregények szerelmesei imádni fogják.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló