A brooklyni lány - hátborzongató krimi Musso tollából

 


Nagy Musso-rajongóként mindig egyből lecsapok a szerző frissen megjelenő regényeire. Legutóbb az Ott leszel? című írásához volt szerencsém, ami a kedvenc könyveim listájára is felkerült. Nagy elvárásaim voltak A brooklyni lánnyal kapcsolatban, és bár nem azt kaptam, amire számítottam, kijelenthetem, hogy a szerző egyik legzseniálisabb alkotásáról van szó.

„Mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal.”

Raphaël és Anna Antibes csodás szigetére utaznak, hogy megünnepeljék eljegyzésüket. A férfi azonban úgy érzi, hogy leendő felesége titkol valamit. Fél éve tartó kapcsolatukat mindvégig beárnyékolta a nő távolságtartása, Raphaël pedig úgy érzi, itt az idő mindent felfedni egymás előtt. Anna mégsem akar megnyílni. Romantikus pihenésüket megzavarja a kettejük között kirobbanó viharos veszekedés, melynek hatására Anna feltárja múltjának egy szeletét. Raphaël akkor még nem sejti, hogy ezzel nem csak a szeretett a nő, de a saját biztonsága is veszélybe kerül.

„(…) az igazság a matematikának és a kémiának való, nem az életnek.”

A brooklyni lány óriási meglepetés volt számomra. Musso ritkán ír rideg krimit, szívesebben alkalmaz misztikus szálakat, kedveli az időutazás témáját, és a szerelem központi szerepe miatt olykor inkább tekintek rá a romantika műfajának képviselőjeként. Ebben a regényben egy teljesen más oldalát ismerhetjük meg. A gyilkossági ügyektől kezdve az emberrabláson át, a politikai intrikákig mindenféle bűntény felsorakozik a könyvben, ezért a hangulata meglehetősen nyomasztó és kiábrándító. Az élet kegyetlen és az emberek sötét oldalát mutatja, felvázolva egy hatalomközpontú és önérdekkövető világot, ahol senki sem az, akinek látszik.

„Bárki életében előfordulhat, hogy összeomlik: az érzelmek égő gyufaszálként lobbannak fel egy kiszáradt erdő közepén. Tűzvész, amely mindent feléget, amit biztosnak hittünk. Megsemmisülünk vagy újjászületünk általa.”

Elképesztően izgalmas olvasmány, tele feszültséggel és félelemmel. A karakterek minden mozzanata kétségbeesést sugároz, hála a precíz történetmesélésnek és a szereplők igényes megformálásának mintha nem is fikciót, hanem megtörtént esetet olvastam volna. Nehezen tudom elképzelni, Musso hogy nem kavarodott bele a cselekménybe írás közben. Szerteágazó, időben és térben messzire nyúló, egymástól távoli események válnak végül nagy egésszé, pedig a könyv felénél még úgy tűnik, hogy a nyomozás kész zsákutca és semminek sincs értelme. A végkifejlet nagy durranásáról nem is beszélve, amire tényleg egyáltalán nem számítottam… aztán eszembe jutott, hogy Musso-t olvasok. :)

Köszönöm a Park Könyvkiadónak, hogy mindig ilyen nagyszerű élményekkel ajándékoznak meg. A 2022-es évem egyik legkiemelkedőbb olvasmánya, az általam eddig olvasott Musso könyvek közül pedig egyértelműen a top 3 között szerepel A brooklyni lány. A krimi szerelmesei semmiképp ne hagyják ki, biztosra veszem, hogy imádni fogjátok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló