Olümposzi hősnők - ismerd meg a görög mitológia neves női alakjait!

 

A Kossuth Kiadónak hála rengeteg változatos műfajú könyv jutott el hozzám az utóbbi hónapban, de az Olümposzi hősnők talán mind közül a legkülönlegesebb darab. A görög mitológia rajongójaként nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, és meglepve tapasztaltam, hogy hála az általam korábban olvasott mitológiai témájú regényeknek, egész tekintélyes tudást halmoztam fel. Ha szeretnél többet megtudni a könyvről, olvass tovább!

„Ravaszok, csábítóak, rettentőek, erényesek – akár isteni lények, akár halandók, a nők alapjaiban formálják a görög mitológiát, mégis régóta elhomályosítják őket a férfialakok. Ideje, hogy az ő történeteik is napvilágra kerüljenek!” - olvasható a fülszövegben. Ennél jobban magam sem tudnám összefoglalni a kötet lényegét, ami inkább hajaz egy történelem könyvre, mintsem egy kikapcsolódást nyújtó olvasmányra. Rengeteg helyszín, személynév merül fel a különböző női karakterek sorsának olvasása közben, emiatt olykor nehezen követhető a cselekmény ismertetése. Ehhez valószínűleg hozzájárul a tömörségre való törekvés is, a szerző célja ugyanis nem a részletes és mindenre kiterjedő ismertetés volt, hanem egy rövid összefoglaló megszerkesztése, ami képet ad az adott szereplő személyéről és jelentőségéről.

A trójai háború hatalmas szerepet kapott, rengeteg egyén életét befolyásolta, úgyhogy külön örültem, hogy nem is olyan rég olvastam az Ezer hajó című regényt, ami elsősorban erre a legendás történelmi eseményre koncentrált.

Aki nem kedveli az olykor durva és morbid történeteket, inkább messziről kerülje el az Olümposzi hősnőket, mert kendőzetlenül tárja az olvasó elé a görög világ elborultságát. Számos szexuális és erőszakos cselekedettel szembesültem olvasás közben, ezért az érzékenyebb lelkületűeknek abszolút nem ajánlom.

Külön ki kell térnem a gyönyörű kidolgozásra. A kötet maga szemet gyönyörködtető, olyan példány, amit biztosan a polcomon akarok tudni, hogy kedvem szerint bármikor fellapozhassam. A szerző minden nő történetét egy mítoszból vett részlettel vezeti be, majd a következő oldalakon egy kiterjedtebb magyarázattal mutatja be a származását, sorsát és szerepét. Emellett az összes „szereplőt” szemügyre is vehetjük, hála a szépen kidolgozott és hatásvadász illusztrációknak az egyes fejezetek elején.

Úgy érzem, hogy tovább bővült a tudásom, bár nehéz mindent felidézni a tartalom tömörsége és az információ mennyisége miatt. Valószínűleg néhányszor még át kell futnom a különféle istennők, nimfák, amazonok és halandó asszonyok történetét, hogy felfrissítsem emlékezetemet, de mind tudjuk, hogy „ismétlés a tudás anyja”. Ha nyitott vagy a tanulásra és kedveled a történelmet, nem fog csalódást okozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló