Hús és tűzkirálysága - A Vér és hamu második része

 

A Vérből és hamuból a 2022-es évem nagy kedvence lett, és tűkön ülve vártam, hogy folytathassam Poppy történetét. A Hús és tűz királysága sem okozott csalódást, bár összességében azt kell mondanom, hogy nem überelte az első részt. Akik nem olvasták az első könyvet, mindenképp pótolják be, mielőtt tovább görgetnének, és kezdő lépésként az arról szóló blogbejegyzésemet se hagyják ki! ;)

Poppy - a különleges képességekkel bíró fiatal lány, a királyság egyik legfontosabb személye - lehetetlen helyzetbe kerül miután kiderül számára, hogy az egész élete hazugság, és a világról alkotott elképzelése is fenekestül felfordul. Tetézi kétségbeesését, hogy újdonsült testőre, Hawke sem az, akinek látszik. Vajon képes lesz megbocsátani a férfinak és el tudja viselni a hozzá legközelebb álló emberek árulását? De legfőképp, rálel valaha a szabadságra és az őszinte szeretetre?

Ám a háború sosem egyoldalú. Minden esetben mindkét oldalnak veszteségekkel kell számolnia, és mindig a legártatlanabbak szenvedik el a legtöbb fájdalmat.

Minél inkább belegondolok, annál élesebben látom, hogy mennyire durva Poppy története. Kisgyerekkorában elszakították családjától, hogy egy ismeretlen kastélyban nevelkedjen elzárva mindentől és mindenkitől egy megfoghatatlan magasztos cél érdekében, amiről jóformán nem tudott semmit. És miután több, mint egy évtizedet töltött el így, volt ideje megszokni a gondolatot, hogy ő sosem élhet normális életet. Ezek után pedig szembesítik azzal, hogy minden hazugság. Ez azért elég durva…

Az érzések nem állandók. Sem a vélemények vagy a hiedelmek, és ha többé nem hinnénk benne, hogy képesek vagyunk a változásra, a világ ennyi erővel porig is éghetne.

Az első részben kevésbé éreztem hangsúlyosnak a szerelmi szálat annak ellenére is, hogy Poppy több tettét is az érzelmei vezérelték. Ez a kötet teljesen a főszereplő és Hawke kapcsolatára épül, és végigkísérhetjük a kettejük között kialakuló kötődés vagy éppen széthúzás folyamatát. A romantika egyszerre feszültség és humor forrás, de egy kicsit a dinamikusság és az izgalom rovására ment. Kevesebb a direkt akció, nagyobb teret kaptak a politikai intrikák, de ezek is mind eltörpültek a karakterek érzelmi világának bemutatása mellett.

Nem bántam meg, hogy elolvastam és egészen biztosan folytatni is fogom a sorozatot, kíváncsi vagyok, hova fut ki a történet, és titeket is arra biztatlak, hogy vágjatok bele, a fantasy rajongók biztosan imádni fogják!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló