Könyvek, amik több figyelmet érdemelnének - 1. rész

 

Szerintem minden könyvmoly tudna felsorolni olyan könyveket, amik különös helyet foglalnak el a szívükben, és mégsem a közönségkedvenc kategóriába tartoznak. Jómagam is találkoztam már méltatlanul mellőzött nagyszerű regényekkel, ezért is határoztam el, hogy a mai bejegyzést a fel nem kapott kedvenceimnek szánom!

1. Adriana Trigiani: A cipész felesége

A cipész felesége rávilágít az élet igazságtalanságaira, de a hétköznapok felhőtlen örömeire is. Igazi szépirodalmi mű, Adriana Trigiani finom stílusával és precíz leírásaival egy roppant megindító történelmi-romantikus történetet vetett papírra. Elképesztő érzelmi hatással volt rám, olvasás közben egyszerre éreztem magam határtalanul boldognak és összetörtnek, sokszor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Szerintem éppen az ilyen átütő könyvek ébresztik rá az olvasót az emberi lét csodáira és sokszínűségére, ebben a regényben pedig minden megvan, ami egy tanulságos és elvarázsoló utazáshoz kell.

2. Patrick Ness: Kés a zajban (Chaos Walking 1.)

A felnőtté válásról szóló regény egy fiatal srác küzdelmein keresztül mutatja be, hogy lesz egy kisfiúból férfi, milyen nehéz döntésekkel kell szembesülnie ezen a rögös úton. Kitartása példamutató, hiszen annak ellenére, hogy ebben a szörnyű világban minden összeomlani látszik körülötte, ő talpon marad és küzd a túlélésért. A Chaos Walking trilógiának nagy szerepe van könyvmollyá válásomban, és bár ritkán olvasok újra könyveket, a Kés a zajbant bármikor levenném a polcról. Bízom abban, hogy a könyv alapján elkészült 2021-es adaptáció több embernek is meghozza a kedvét Patrick Ness írásának elolvasásához.

3. Rebecca Serle: Öt év múlva decemberben

A könnyed és humoros romantikus regényt sugalló borító és a cím senkit ne tévesszen meg! Az Öt év múlva decemberben megrendítő történet az igaz barátság elsöprő erejéről, amit sajnos kevesen tapasztalnak meg életükben. Főszereplőnk belekóstol abba, milyen az, ha valaki testvéreként érez egy barát iránt. De pont ez a kötelék teszi őket olyan sebezhetővé. A kegyetlen valóság regénye, ami emlékeztet arra, hogy a sors kifürkészhetetlen.

4. Orson Scott Card: Végjáték

Az eredetileg 1985-ben megjelent sci-fit apukám ajánlotta nekem azután, hogy a belőle készült Ender’s Game című adaptáció teljesen magával ragadott. Hiányzik belőle a kortárs science-fiction szerzők által diktált feszes tempó. A lassabb folyású cselekmény inkább a mondanivalóra és a sejtelmes, ugyanakkor feszült hangulat keltésére fókuszál. A végeredmény zseniális, a befejezés pedig minden várakozásomat felülmúlta.

5. Jojo Moyes: Akit elhagytál

Jojo Moyes nevéről legtöbbünknek a Mielőtt megismertelek című világsiker könyve jut eszünkbe, amiből kivételesen precíz filmadaptáció is készült 2016-ban. Az írónő többi regénye kevésbé vált népszerűvé hazai körökben, pedig legalább annyira megérdemelnék a magasztaló szavakat. Az Akit elhagytál gyönyörűen megírt szerelmes történet, egy nagyon hangsúlyos történelmi szállal. A szerző komoly kutatómunkát követően vetette bele magát az írásba, elhivatottságának pedig egy hiteles és lehengerlő könyvet köszönhetünk.

Bízom abban, hogy felkeltették a figyelmeteket a listán szereplő könyvek. Igyekeztem többféle műfajból válogatni, tudassátok velem, ha elértem a célomat és kedvet kaptatok bármelyik kötet elolvasásához! :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló