Krimi a krimi királynőjéről

Aki nyomon követi munkásságomat, az biztosan tudja, hogy mekkora Agatha Christie-rajongó vagyok. Számos művéről meséltem már nektek itt blogon és az Instagram oldalamon is, sőt még egy olyan bejegyzést is megosztottam veletek, ami az írónő életéről szól. Ha esetleg lemaradtál ezekről, beszúrok ide pár linket, ha van kedved, olvass bele írásiamba :)

https://gubbooks.blogspot.com/2021/06/hercule-poirot-palyafutasanak-eke.html és

https://gubbooks.blogspot.com/2021/05/a-krimi-koronazatlan-kiralynoje.html .

Amikor 2021-ben megjelent Marie Benedict könyve a Libri Kiadónál, nem volt kérdés, hogy beszerzem. Lássuk, miről szól a Mrs. Christie rejtélyes eltűnése!

„1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját? Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt? Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.”

A fülszövegnél én magam sem tudnám jobban összefoglalni, mit várhatunk ettől a regénytől. Olvasás előtt már ismertem Agatha életét, sokat hallottam erről a titokzatos esetről, de konkrét magyarázatra sehol sem leltem. Valószínűleg azért, mert igazából senki nem tudhatja biztosan, mi történt 1926 elején, mi zajlott le a népszerű regényíró fejében, milyen érzelmek vezérelték. Valóban a házasságának kudarca, férjének személye kergette ilyen kétségbeesett lelkiállapotba vagy valami más is megbújik a háttérben? Marie Benedict nem ad választ e kérdésekre, ő is pusztán egy lehetséges forgatókönyvet vázol fel, de ezt olyan természetességgel teszi, hogy én minden szavát elhittem. Célkitűzése az volt, hogy Agatha Christie stílusában írja meg a világszerte ünnepelt írónő életének eme homályos epizódját. Azt kell mondjam, hogy mesterien vette az akadályokat.

Nagyon tetszett a történet felépítése. Kétféle szemszög váltja egymást: Agatha elbeszélése, amely leginkább arról szól, hogy ő hogyan élte meg házasságának alakulását és a konfliktusokat, valamint férjének nézőpontja, melyben Archie gondolataiba nyerünk betekintést. A feszültség tapintható a sorok között, meglehetősen frusztráló a légkör, ami elsősorban a két főszereplő konfliktusából ered. De nem csak Agatha szerelméről szól ez a regény. Megismerkedhetünk életének más eseményeivel is, többek között az első világháborúban betöltött szerepével, az anyasághoz való hozzáállásával, családi kapcsolataival és karrierjének alakulásával.

A korábbi témák számos érdekes kérdést vetnek fel a nők szerepéről a 20. század eleji Angliában. Mennyire volt elfogadott, hogy Agatha igyekezett a saját lábára állni, miként befolyásolta egy nő életét a férjhez menetel és a háziasszonyi szerep?

„Hát nem ez vár ránk, lányokra mind? Hogy levegyen a lábunkról egy férfi, majd elemi erővel ragadjon el a Sorsunk?”

A cselekmény izgalmas, valószínűleg még élvezetesebb azoknak, akik nem ismerik annyira az írónő életét, elsősorban olyan olvasóknak ajánlom, akik már olvastak Agatha-krimit, és szeretik is a munkáit. Szép és igényes regény, ami méltó a krimi királynőjéhez!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló