Top 5 krimi

 

Ezúttal a kedvenc krimijeimet szedtem össze. Ez egy olyan műfaj, amitől sokan tartózkodnak, mert legtöbb esetben kegyetlenségek, gyilkosságok, erőszak is a cselekményt részét képezik. Ebben a bejegyzésben többféle krimit mutatok be, ami bebizonyítja, hogy nem kell egyből a skandináv krimi jellegű véres, baltás gyilkosos történetekre gondolni – de egyébként erre is fogok példát hozni. Lássuk hát az öt kedvencemet!

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie nem véletlenül nyerte el a „krimi királynője” becenevet. Az ő regényeinek a középpontjában valóban egy-egy gyilkosság vagy rablás áll, viszont ezeket sosem közli olyan brutális formában az írónő. Nem az a cél, hogy rosszulléttel küszködve lapozgassuk a könyvet, Agatha műveiben a hangsúly a rejtély megfejtésén van. Ennek ékes példája a Gyilkosság az Orient expresszen. A cím is alátámasztja az előbbi megállapításomat, hiszen a kiindulópont egy haláleset, ami különös körülmények között történik meg egy hóvihar miatt leállt vonaton. Ezek szerint az utasok közül valaki gyilkos? Hatalmas a feszültség a szereplők között, mindenki gyanús. A titok felderítésére szerencsére az ikonikus Hercule Poirot detektív vállalkozik, aki minden idők kedvenc könyves karaktereim közé tartozik. Csavaros történet, amely a nyomozóval együtt megdolgoztatja az olvasó eszét és logikáját is, a végkifejlet pedig elképesztően váratlan.

Dan Brown: A Da Vinci-kód

Az első krimijeim között olvastam el ezt a könyvet, ami végleg megszerettette velem ezt a műfajt. Főszereplőnk Robert Langdon, aki szimbólumkutatóként keveredik bele egy rejtélybe. A Louvre múzeumban bűneset történt: meggyilkoltak egy kurátort. A tragédia helyszínén található  gyanús jelképek miatt lép színre Robert, hátha hozzá tud tenni valamit a nyomozáshoz. A helyzet viszont egyre bonyolultabbá válik, ahogy mélyebbre ás a múltban. Saját életét kockára téve próbál rájönni a titok nyitjára. Ezúttal sem kell attól tartanunk, hogy megbotránkoztató gyilkosságokkal hozza rá a frászt Dan Brown az olvasóra, de cserébe igazán izgalmas és „látványos” (ez mindenkinek a képzelőerején múlik) akciójelenetek teszik mozgalmassá a cselekményt.

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Hogy én mennyire imádom az Ambrózy báró esetei sorozatot… Akárhányszor megemlítem, izgatott leszek, ezt váltja ki belőlem a történet. Böszörményit a magyar Agatha Christie-ként tartom számon, mert a stílusuk nagyon hasonló. Ezt is inkább detektív regénynek mondanám, amiben jelen vannak ugyan a bűntények, gyilkosságok, de a hangsúlyos elem a nyomozás. Tulajdonképpen az egész sorozatot említhettem volna, de most az első részt emeltem ki, mert ha valaki elkezdi olvasni és tetszik is neki, akkor a soron következő részek is biztosan elkápráztatják. Ambrózy Richárd báró hobbiból nyomoz, és példátlanul tehetségesnek bizonyul ebben a szakmába. Egy baleset után összefut Hangay Emília kisasszonnyal, a jómódú marosvásárhelyi fiatal leánnyal, akinek segítségre lenne szüksége egy családi rejtély felgöngyölítésében. Akkor még nem sejtik, hogy milyen kalandokban lesz részük, sorsuk pedig akaratlanul is összefonódik.

Caleb Carr: A halál angyala

Most térnék vissza a bevezető gondolataimhoz. Ha valaki tartózkodik a brutalitástól, annak nem való ez a krimi. A szerző pedig nem finomkodik a gyilkosságok részleteinek ecsetelésével, e nagy precizitás könnyen elveheti az ember étvágyát. Magam is meglepődtem a pontosságon, ha ezt előre tudom, lehet, hogy nem is vágtam volna bele. Végül nem mégsem bántam meg, hogy elolvastam. A főszereplő egy magyar származású pszichológus, Laszlo Kreizler (ez felébresztette a nemzeti öntudatomat, ami mindig jó érzés). A 19. század végén nyomozni kezdenek egy gyilkos után, aki a már említett kegyetlenséggel végez egy emberrel. Laszlo irányításával létrehoznak egy nyomozó csapatot, akik közös erővel megpróbálják elfogni az elkövetőt. A pszichológia nagyon nagy szerepet játszik a történetben, és ez egy kicsit le is lassítja a cselekményt. Aki a pörgős krimi híve, annak kétlem, hogy tetszenének a hosszú oldalakon át folyó diskurzusok az elméről, tudományról, én viszont kifejezetten érdekesnek találtam, általa tanulhattam is valamit.

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak


Szintén a hátborzongatóbb regények közé sorolnám ezt a könyvet, bár inkább bizarrnak mondanám. Egy sorozatgyilkos után folyik a nyomozás, amelyben Clarice, a történet főszereplője is részt vesz. Munkája során többször is segítséget kér Hannibal Lectertől, akit fogolyként tartanak szigorú őrizetben korábbi gyilkosságai miatt. Clarice azzal a céllal keresi fel őt, hogy általa jobban megértse, mégis mi zajlik egy ilyen elmében. A párbeszédek e két karakter között feszültek és izgalmasak, öröm volt olvasni. A tetőpont egyértelműen a végkifejlet, az összes felgyülemlett indulat ott robban ki, egyszerűen nem lehet letenni.

Még Guillaume Musso nevét akartam volna megemlíteni, de az ő könyveiről készültek külön bejegyzések, amiket ezekre a linkekre kattintva elolvashattok: 

https://gubbooks.blogspot.com/2021/02/olvassunk-egyutt-musso-t.html

https://gubbooks.blogspot.com/2021/04/olvass-most-musso-legujabb-regenye.html

https://gubbooks.blogspot.com/2021/09/regenyelet-musso-alkotasa-az-iroi.html

https://gubbooks.blogspot.com/2022/03/ott-leszel-legyott-musso-val.html

Ezek voltak tehát eddigi kedvenceim a krimi műfajából, ha kedvet kaptatok valamelyikhez, akkor jó olvasást nektek!

Megjegyzések



  1. A topbol csak A halál angyalát nem olvastam, de most már listára tettem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló