5+1 könyv őszre

 

Belépve az októberbe egyre inkább megjött a kedvem kicsit borongósabb, ősziesebb könyvek olvasásához, és mivel azt gyanítom, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül, ebben a cikkben ajánlok nektek pár remek választást!

Stacey Halls: Mrs. England

Kiváló érzékkel megírt dráma, amiben kézzelfogható a feszültség. A lassú folyású történet ellenére sem mondanám unalmasnak, hála az érdekfeszítő karaktereknek, a szemléletes leírásoknak és az elgondolkodtató, bár olykor zavarba ejtő párbeszédeknek. A szereplők közötti kapcsolati dinamika teszi átlagon felüli intenzitásúvá a könyvet, amely egy fiatal dada megpróbáltatásairól és az England család gyanús mindennapjairól szól.

Stacey Halls: Familiárisok

Pont azt kaptam, amit vártam! Egy borongós, feszült és magával ragadó olvasmányélményre számítottam, ami kiragad a szürke hétköznapokból, hogy egy csöppnyi félelmet és varázslatot csempésszen a gondolataimba. A Familiárisok tökéletes társ volt ezekben a ködös őszi napokban, minél előrébb haladtam a történetben, annál kevésbé akartam, hogy véget érjen. Szépirodalmi igényessége gyönyörködtető, új kedvencet avattam!

Bridget Collins: Árulások

A misztikus, kissé rejtélyes történet a dark academia műfajra emlékeztetett hála az egyetemi környezetnek, a karakterek megformálásának, a rengeteg titoknak, és a grand jeu nevezetű játéknak. Utóbbi számít a könyv középpontjának, a Montverre városában található intézménybe járó diákok fő célja, hogy elsajátítsák ezt a művészetet. A grand jeu nagyon nehezen megfogható és kissé homályos, hogy mit is jelent valójában. Ez egy kicsit zavaró olvasás közben, de a nagy képzelőerővel rendelkezőknek kétlem, hogy elvenné a kedvét. Attól függetlenül, hogy nekem nem okozott gondot a grand jeu megelevenítése – amihez egyébként sok-sok oldal elolvasásához volt szükség, úgyhogy türelemmel vágjatok bele az Árulásokba –, előnyösebb lett volna, ha a szerző pontosítja a történet magját adó tevékenység leírását.

Leigh Bardugo: Kilencedik ház

Izgatottan vártam Leigh Bardugo legújabb alkotását, amiben korábbi munkásságához képest egy teljesen új arcát ismerhetjük meg az írónőnek. A tipikus dark academia hangulat nem okozott csalódást. A misztikus egyetemi környezetben játszódó történet a maga sötétségével, brutalitásával teljesen magába szippantott, a rajongásomat pedig csak fokozta a főszereplő Alex titokzatos és vagány személyisége. A cselekmény maga egy izgalmas nyomozás, úgyhogy a krimi kedvelőinek is biztosan bejön. A végkifejlet csattanója tette fel a pontot az i-re, megkoronázva a precízen megírt regényt.

Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Hannah Kent írása kivételesen precíz munka egy meg nem értett izlandi nőről, Agnesről. Az asszonyt gyilkosság vádjával ítéltek halálra, és bár mindenki bűnösnek akarja látni, mind tudjuk, hogy olykor nem minden az, aminek látszik. A szerzőnő a lélek mélységeit tárja fel az olvasó előtt egy megindító és kicsit felzaklató dráma keretein belül. A hangulat depresszív, sötét es lehangoló, mégis ott van benne a fény, a megismerés öröme. Élveztem az olvasást, izgalmas volt kibogozni a múlt szálait, és belecsöppeni az 1800-as évek Izlandjába.

V.E. Schwab: Viszály

A Viszály volt az első Schwab élményem, nagyon megszerettette velem a szerzőnő stílusát. Tökéletesen megírt fantasy, tele akcióval. Kissé sötét és kegyetlen, erős idegzetű olvasóknak ajánlom, akik szívesen vetik bele magukat komorabb történetekbe. Victor és Eli kivételesen okos fiatalok, akik különös eredményekre jutnak kutatásaik során. Olyan dolgot fedeznek fel, amivel nem csak a saját életük, de az egész világ megváltozhat.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a listán szereplő könyvekhez, és kellemes társaságot fognak nyújtani az esős őszi napokon! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Könyvek, amik több figyelmet érdemelnének - 1. rész

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek