Fehér karácsony - egy ünnepi dal születése

Kezeket fel, ki szereti a karácsonyt? Biztosra veszem, hogy sokatok szíve repesni kezd az ünnep gondolatától, és ez nem véletlen! Igazi karácsony mániásnak tartom magam, ami leginkább a családom közelségének és a meghitt hangulatnak köszönhető. (De beismerem, rajongásomban nagy szerepet játszik nagymamán töltött káposztája és apukám halászleve is … :D) Minden évben igyekszem a decemberi időszakban elolvasni pár karácsony témájú könyvet, ezért igazán hálás vagyok a Kossuth Kiadónak, hogy elküldték nekem a White Christmast. Így már novemberben elkezdhettem az ünnepi hangolódást, lássuk, elnyerte-e a tetszésemet Michelle Marly írása!

Irving Berlin a 20. század egyik neves zeneszerzője, dalaival számos filmben, színdarabban találkozhatunk. A zsidó származású művész bevándorlóként próbált boldogulni Amerikában, és mivel a tehetség a körülményektől függetlenül mindig megmutatkozik, szegény életmódja ellenére nagy hírnevet szerzett, és a Broadway egyik legnépszerűbb alkotójává vált. Sorsszerű találkozása Ellin Mackay-jal nagy port kavart a felső tízezer köreiben. Az elképzelhetetlenül gazdag családból származású huszonéves nő visszafordíthatatlanul beleszeretett Irvingbe, aki az akkori viszonyokat tekintve jóval rangon alulinak számított. Ellin családja ellenezte a románcot, annak kiteljesedését pedig foggal-körömmel igyekeztek megakadályozni. Vajon elég erősnek bizonyult szerelmük ahhoz, hogy a társadalmi és vallási különbségeket áthidalva megtörjék a merev hagyományokat, és egymáséi lehessenek?

„Némely éjszakán a csillagok elérhetőnek tűnnek.”

Egy kicsit félrevezetett a cím és a borító. Arra számítottam, hogy a karácsony sokkal hangsúlyosabb lesz, de mivel a cselekmény nem teljes egészében az ünnep idején játszódik, számomra elveszett a jelentősége. Ezt sajnáltam egy kicsit, de a történet maga olyan megható, hogy utólag abszolút nem hiányoltam. Irving Berlinről korábban sosem hallottam, ezért kifejezetten hasznos olvasmánynak tartom a White Christmast, a zeneszerző ugyanis napjainkig meghatározza a popkultúra bizonyos szegmenseit. Kedvelem a Kossuth Kiadó életrajzi sorozatát, sok ide tartozó kötetet olvastam már, többek között a Madame Exupéry-t, a Diana-t és a Marilyn Monroe-t. A White Christmas méltó darabja a sorozatnak, hasonlóan inspiráló és gazdagító olvasmány.

A romantikus szál elképesztően szép. A tény, hogy nem fikcióról van szó, csak még érzelmesebbé tette Irving és Ellin kapcsolatát. Kettejük viszonya maga az igaz szerelem, ajánlom bárkinek, aki valaha is kételkedett a létezésében, mert ha valami bizonyítja, hogy igenis kialakulhat olyan szintű vonzódás, amiért mindent feláldoznánk, akkor az a két főszereplő egymás iránti mély kötődése. Szerelmükön semmin nem változtat, hogy a végén együtt maradnak-e vagy a konvencionális akadályok ellehetetlenítik a közös jövőt, az érzelmeik hevessége attól még változatlan és örök. Természetesen eszem ágában sincs elárulni, hova fut ki kettejük története, ha kíváncsiak vagytok, olvassátok el a könyvet! ;)

Tetszett, hogy az írónő Irving dalaiból vett idézetekkel nyitotta a fejezeteket, azt javaslom, hogy aki elolvassa a White Christmast, mindenképpen hallgasson meg egy-két Irving Berlin dalt. Ez kiteljesíti az élményt és valóságosan a regény világába csöppenhetünk általa.

„Egy dal, amely olyan szép, mint a szenteste.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden egy esküvővel kezdődik, majd minden egy esküvővel zárul...

Könyv a csodákról - Tökéletlen szentek

Olvasás 24 órán keresztül? - Readathon élménybeszámoló